Nakon što su četiri redovnice otete u Nigeriji puštene na slobodu, pojavio se niz komentara koji s visokim stupnjem zabrinutosti progovaraju o stanju kršćana u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji. Još uvijek se ne zna tko je oteo redovnice ni zašto, ali sve je jasnije da su nigerijski kršćani posljednjih godina u još većoj mjeri negoli ranije postali mete napada, otmica pa čak i ubojstava.

Otmica četiriju katoličkih časnih sestara ukazuje na tendencije za koje mnogi vjeruju da idu u smjeru svjesnog uništenja kršćanstva u Nigeriji, piše Crux.

“Šokiran sam, jer poznajem mnoge svećenike i redovnike u tom dijelu zemlje”, rekao je Johan Viljoen, direktor Instituta za mir koji djeluje u sklopu Južnoafričke biskupske konferencije.

“Suočavamo se s neprekidnom kampanjom brisanja kršćanstva u cijelosti, a posebno Katoličke Crkve. Nijedan kršćanin nije siguran”, rekao je.

Otmica i ubojstva kršćana u Nigeriji sve je više, a mnogi i predsjednika Nigerije počinju doživljavati suučesnikom u zločinima. Iza kontinuiranih napada na kršćane najčešće stoje pljačkaški stočari iz naroda Fula, ali i pripadnici terorističke skupine Boko Haram.

“Optužbe proizlaze iz činjenice da je predsjednik Muhamadou Buhari zaštitnik fulanske organizacije Miyetti Allah. Nijedan ‘naoružani napadač’ nikada nije uhićen niti mu se sudi. Njegova vlada zalagala se za pravo fulanskih stočara da zauzmu bilo koji dio zemlje. Guverneri koji su ih pokušavali obuzdati suočili su se s protivljenjem federalne vlade”, rekao je Viljoen.

Sestra Nkiru Esther Ezedinachi iz Kongregacije Služavki Presvetog Djeteta Isusa, prve autohtone redovničke zajednice u cijeloj zapadnoj Africi, Buharijevu vladu smatra katastrofalnom u rješavanju navedenih problema.

“Buharijeva vlada je u kaosu, a ljudi su uvjereni kako ima drukčiju, zlu agendu za kršćane i nefulanske narode – islamizaciju i fulanizaciju”, rekla je za Crux.

“Sigurnost u zemlji je nula. Vlasti ohrabruju džihadističke teroriste i zapovijedaju puštanje uhićenih terorista na slobodu. Poznato je da su Buharijevi službenici ujedno i sponzori islamističkih terorista”, rekla je sestra, unatoč tome što je Buhari više puta negirao navedene tvrdnje.

“Da Buhari i njegova klika nisu uz teroriste, nesigurnost bi sada već bila stvar prošlosti”, odgovara Nkiru Eshter Ezedinachi i zaključuje:

“Iako postoje neki muslimani koji su žrtve džihadističkog terorizma u Nigeriji, posebno oni koji nisu pripadnici fulanskog naroda, najveću cijenu, bilo da se radi o otmicama, ubojstvima, silovanjima, iznuđivanju novca čak i od strane vladinih sigurnosnih agenata, spaljivanju crkava, plaćaju kršćani”.

Voditeljica organizacije Advocacy for Aid to the Church in Need International Marcela Szymanski ističe kako na dnevnoj bazi “islamistički ekstremisti i kriminalci u Nigeriji otimaju jedine pružatelje socijalnih usluga najugroženijima, ostavljajući tisuće siromašnima i gladnima”.

Dok se to događa, vlasti, navodi Szymanski, “gledaju na drugu stranu, a Zapad ih naziva ‘poželjnim partnerima’ jer imaju naftu i plin”.

“Postoji visoka vjerojatnost da članovi vladajuće stranke dobivaju mito od naftnih kompanija te ih nije ih briga za gladovanje vlastitih građana! Vidimo isti obrazac u većini nacija bogatih mineralima, koje se ubrajaju među najsiromašnije na svijetu”, dodala je Szymanski.

International Christian Concern, organizacija koja prati progone kršćana, u izvješću iz svibnja 2022. Nigeriju je proglasila najgorim mjestom za kršćane na svijetu.

“Kršćanske zajednice u Srednjem pojasu Nigerije pretrpjele su dvadesetogodišnji genocid”, navodi se u izvješću.

Napadi na kršćane posljednjih su godina u porastu. Početkom lipnja, najmanje 40 vjernika ubijeno je u napadu na crkvu u Owu u jugozapadnoj Nigeriji.

Prema podacima udruge ACLED, do lipnja su već dogodila 23 napada na crkvene prostore. U 2021. godini dogodio se 31 napad, a u 2020. samo 18 napada.

U Nigeriji je u posljednja dva desetljeća ubijeno najmanje 60 tisuća kršćana. U prvih 200 dana 2021. godine ubijeno je 3462 kršćana, prosječno 17 dnevno.