Crkva u Hrvata dobila je novog biskupa! Radi se o mons. Ivanu Štironji, svećeniku Trebinjsko-mrkanske biskupije koji je danas zaređen za novog biskupa Kotora u Crnoj Gori.

Glavni zareditelj na liturgijskom slavlju, koje je u mostarskoj katedrali započelo u 11 sati, bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Suzareditelji su bili barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj te mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Služba ređenja izvorno se trebala odviti u katedrali u Kotoru no zbog epidemioloških mjera prebačena je u Mostar. Ipak u tom bi se gradu trebalo održati ustoličenje novog biskupa i to 27. travnja, na blagdan bl. Ozane Kotorske. Tamo će ga dočekati njegov prethodnik biskup u miru Ilija Janjić.

Inače, na misi ređenja sudjelovalo je danas 16 nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije. Također, koncelebriralo je 80 svećenika, među kojima i savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Amaury Medina Blanco te provincijali Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije.

Na početku liturgijskog slavlja pozdravni govor održao je “domaćin” slavlja, mostarski biskup Petar Palić.

Obraćajući se mons. Ivanu Štironju, biskup Palić poručio je: “Tvoja radost danas uistinu je i naša, nas – tvojih od kojih si potekao i među kojima si živio i ‘tvojih’ kojima si poslan i među kojima ćeš vršiti pastirsku službu.”

“Dragi brate Ivane, danas te Sveta Crkva uvršćuje u apostolsko nasljeđe koje živi u biskupskoj kolegijalnosti i time te čini izabranim svjedokom otkupljene slobode i milosti koju Krist daje ljudima. Isti Krist te pomazanjem posvećuje i suobličuje svome jedinstvenom i neponovljivom svećeništvu, da ga na poseban način, kao „prvi u ljubavi“, živiš u službi Njegove Crkve u Kotorskoj biskupiji.”

Mons. Petar Palić/Foto: KTA

Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio mons. Marin Barišić. On je u propovijedi istaknuo kako vjeruje da će mons. Štironja “s iskustvom različitih službi u Mostarskoj biskupiji, kao i misionara u Americi i Africi”, biti “dobar misionar i evangelizator u Kotorskoj biskupiji” koja je mala, ali bogata duhovnim naslijeđem i kulturnim blagom.

“Don Ivane, tko smo mi svećenici, redovnici i biskupi? Često nas drugi, a i mi sami sebe oslovljavaju različitim časnim nazivima i počasnim titulama, ali ono što nas najbolje predstavlja u dostojanstvu našega poziva i poslanja jest titula prijatelji Zaručnikovi (usp. Iv 3, 29). Mi smo samo Zaručnikovi prijatelji! Zaručnik je jedan jedini – Isus Krist – Raspeti i Uskrsli! Njegova zaručnica je Crkva – biskupija, župa, Božji narod među kojim smo u njegovo ime pozvani i poslani.”

“Pozvani smo ne biti ljubomorni na Zaručnika zbog Zaručnice, nego biti ljubomorni Zaručnikovom ljubavlju – Božjom ljubavlju – da se Zaručnica ne udalji od ljubavi Krista Gospodina, pomagati joj da je ne zavedu drugi udvarači i nakupci sebične ljubavi. Da bismo bili vjerni prijatelji Zaručnikovi, potrebna nam je iskrena povezanost i prijateljstvo s njegovom božanskom ljubavlju.”

Mons. Barišić u propovijedi je podsjetio da novi biskup ide služiti u Zaljev svetaca te da ga danas prate “znani i neznani nebesnici”: sv. Tripun, sv. Leopold Bogdan Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Gracija Kotorski, službenica Božja Anamarija Marović…

Također, Katolička Crkva u Crnoj Gori okuplja manjinu stanovništva, stoga je splitski nadbiskup poručio kako je “Kristova Duhovska Crkva, pozvana slijediti Zaručnikovu želju da kršćani budu jedno u svojoj dijaloškoj otvorenosti prema svim ljudima i narodima”.

“U tom duhu, u razgovoru za jedne novine, rekao si: ‘Bog i zajedništvo, od onoga osnovnoga obiteljskoga pa dalje, vrijednosti su i svetinje koje nemaju ni naciju ni denominaciju, vrijednosti su i bogatstvo koje se ne može kupiti, nego samo živjeti i svjedočiti.’ Naglasio si da je isti izvor nadahnuća bio starim Bokeljima iz kojega su se formirali sveci i blaženici zaljeva i gradila tolika bogata duhovna i kulturna baština. Svakako, na tebi je brate, da sa svojim svećenicima, redovnicama i vjernim pukom Božjim tražiš put i način kako danas nanovo otkriti i ugraditi vrijednosti kojima su se formirale duhovne veličine i tolike lijepe crkve kojima je ukrašen bokeljski zaljev.”

“Dakako, Crkva nije arhiv – muzej, niti spomenik kulture, nego živa zajednica vjernika – Zaručnica Kristova. Crkva je znak budućnosti, a ne ostatak prošlosti! Nije povijest, nego navještaj!” zaključio je mons. Barišić.

Nakon propovijedi uslijedila je liturgija ređenja.

Nadbiskup Marin Barišić/Foto: KTA

Na samom kraju svete mise okupljenima se obratio novi biskup mons. Ivan Štironja. U govoru je prvo zahvalio Bogu, zatim svojim roditeljima i obitelji, kolegama biskupima te svima okupljenima.

“Svi smo svjesni situacije i opasnosti u kojoj se nalazimo. Hvala svima vama prisutnima u katedrali i izvan katedrale, koji ste danas došli moliti i pjevati, Boga slaviti i zahvaljivati mu zajedno sa mnom. Osjećam vas i doživljavam kao hrabre branitelje koji unatoč opasnosti idu u borbu, ovaj put molitvenu borbu protiv bolesti i zla, što je sveta Crkva uvijek činila, ovlaštena od svoga Gospodina, a to i danas nastavlja činiti osobito u misijskim krajevima gdje ne samo da vreba smrt zbog raznih zaraza i bolesti, nego i zbog kriminala i ratova prisutna u svijetu. Nadam se da će biti prigode, kad se uvjeti normaliziraju, za prijateljski susret sa svima onima koji su očekivali i htjeli danas biti tu, ali radi aktualne situacije ili druge spriječenosti nisu mogli. Sve ih nosim u svojim molitvama.”

“Draga braćo svećenici, poštovane redovnice, dragi vjernici biskupije Kotorske, dragi ljudi Crne Gore! Crkva me šalje k vama. Dolazim otvorena srca, zahvalan svim predšasnicima, biskupima Crkve u Kotoru.”

Štironja, koji je kao biskupsko geslo uzeo citat: “Bog je ljubav”, podsjetio je kako nas je Gospodin sve po krštenju pozvao u svoju Crkvu da zajedno svjedočimo da on doista jest ljubav, da živimo od te ljubavi i da za tu ljubav stavimo na raspolaganje svoje duhovne i tjelesne snage.

Biskup Ivan Štironja/Foto: KTA

“Živjeti kršćansku ljubav naš je identitet. Stoga, pođimo zajedno i svjedočimo ljubav Božju svim srcem i svim žarom. Papa Franjo poziva da se oslonimo na Boga i na snagu njegove ljubavi, gledajući u križ prihvatiti da je Bog ljubav”, zaključio je.

*Pročitajte više: Novi kotorski biskup: Bog u vrijeme pandemije poziva nas svećenike da donosimo lijek i mir ljudima

Mons. Ivan Štironja – životopis

Mons. Ivan Štironja je rođen 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, Trebinjsko-mrkanska biskupija, u obitelji od desetero djece. Otac Stojan i majka Anica, rođena Bošković, rodili su tri sina i sedam kćeri – od kojih je jedna preminula još kao beba.

Mons. Štironja je osnovnu školu polazio na Pileti, u Crnićima (1967.-1975.), gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu kod isusovaca (1975.-1979.), vojnu obvezu je služio na Visu i u Šibeniku (1979.-80.), a bogoslovni studij pohađao na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu (1980.-1986.).

Za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986. Službovao je kao župni vikar u Dračevu (1986.-1987.).

Kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pripremao pola godine u Londonu pripremajući se za afričke misije i učeći engleski jezik (1988.). Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.). Biskup Žanić ga je pozvao iz misija i poslao u hrvatsku župu u Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, gdje je djelovao tri i pol godine (1993.-1996.). Uz redoviti pastoralni i liturgijski život u župi, uređivao je župni bilten i svakog tjedna govorio na radiju Torontu hrvatskim vjernicima.

Žanićev nasljednik biskup Ratko Perić poslao ga je na studij liturgije u Padovu, gdje je na „Istituto di liturgia pastorale” pohađao dvije godine liturgijske predmete i položio potrebne ispite. Ujedno je pastoralno skrbio za Hrvate u Padovi i Milanu. Biskup ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a zatim ga je imenovao biskupskim vikarom za pastoral (2002.-2011.).

Kongregacija za evangelizaciju naroda imenovala ga je 1. ožujka 2011. godine nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. Na toj je službi ostao do rujna 2016., a od listopada 2016. do danas na službi je župnika i upravitelja Svetišta Presvetog Srca Isusova u Studencima. Član je raznih tijela pri BK BiH.

Osim spomenutih službi bio je član Prezbiterskoga vijeća, Zbora savjetnika, Nadzornoga vijeća Biskupijskoga caritasa, predsjednik Svećeničke uzajamnosti, povjerenik za mladež, povjerenik za duhovna zvanja.

U „Crkvi na kamenu“ vodio je iz mjeseca u mjesec liturgijsku rubriku „Liturgija i život“, te potom misijsku rubriku pod nazivom „Za evangelizaciju naroda“. Biskup ga je imenovao dijecezanskim ravnateljem misijskih djela u prosincu 1999. Pokazao se odgovornim promicateljem raznih inicijativa u korist općih misija i posebno hrvatskih misionara. Pisao je u „Radosnoj vijesti“, glasilu Papinskih misijskih djela za područja Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Papa Franjo imenovao je mons. Štironju novim kotorskim biskupom 22. prosinca 2020. godine.

Služi se, osim hrvatskoga, također engleskim, talijanskim i swahili jezikom.