Neka gospodarski interesi ne pregaze pravo na zdravlje onih koji su pogođeni sidom, posebice u najsiromašnijim zemljama – zahtjev je Svete Stolice upućen međunarodnoj zajednici. Govoreći u uredu Organizacije ujedinjenih naroda u Ženevi, vatikanski otpravnik poslova mons. Richard Gyhra, uputio je apel za poštovanje prava ljudi na zdravlje, kako je priznato u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Na poseban se način traži pravo na pristup zdravstvenoj skrbi bez diskriminacije, opskrba najosnovnijim lijekovima, pravedna raspodjela zdravstvenih usluga i primjenjivanje nacionalnih strategija za sprječavanje i suzbijanje side. Unatoč svim pozitivnim pothvatima poduzetima u posljednjih deset godina kako bi se prekinula epidemija, valja još mnogo toga učiniti – primijetio je mons. Gyhra. Među glavnim je izazovima davanje prednosti zaradi koju pružaju lijekovi i dijagnostička sredstva, jer su posljedica toga vrlo visoke cijene, nepristupačne za bolesnike koji nemaju sredstava.

Već više od 30 godina sida uzrokuje smrt i neopisivo trpljenje milijunâ djece i odraslih, ostavila je milijune mališana bez oca i majke, te obitelji i zajednice dovela do društvenoga, gospodarskoga i emotivnoga sloma. Mons. Gyhra je svoje izlaganje završio podsjećajući na riječi pape Franje iz govora u uredu Ujedinjenih naroda u Nairobiju (26. studenoga 2015.), kada je istaknuo da međuovisnost i integracija gospodarstava ne smiju prouzročiti nikakvu štetu postojećim zdravstvenim sustavima, i sustavima društvene zaštite. Naprotiv, imaju poduprijeti njihovo uspostavljanje i djelovanje. Neke zdravstvene teme … zahtijevaju prioritetnu političku pozornost, iznad bilo kojega drugog trgovačkog ili političkog interesa – istaknuo je tada papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net