Čak 2 milijuna i 400 tisuća vjernika privuklo je nedavno hodočašće Gospi od Zapopana u meksičkoj saveznoj državi Jalisco, što je najveći broj u njegovoj 288-godišnjoj povijesti.

Kako javlja CNA, hodočašće se održava svake godine te uključuje prijenos slike Gospe od Zapopana iz katedrale u Guadalajari do bazilike u Zapopanu. Tradicija je zaustavljena tijekom pandemije COVID-a 2020. i 2021. godine.

Slika se inače smatra jednom od najvažnijih katoličkih relikvija u Meksiku, uz nezaobilaznu Gospu od Guadalupe, a 2018. UNESCO ju je stavio na listu Nematerijalne svjetske baštine.

Zanimljivo je da je 15. rujna 1821. Gospina slika dobila počasni naslov “generala” meksičke vojske kojom je zapovijedao general Agustín de Iturbide, a koja se borila za tri garancije: katoličku vjeru, nezavisnost od Španjolske i zajedništvo svih ustaničkih snaga. Svoj glavni cilj, nezavisnost Meksika, ostvarit će koji tjedan kasnije.

Simbol spomenutih garancija su boje meksičke zastave – bijela, zelena i crvena – koje i danas predstavljaju ovu latinoameričku zemlju.

Kulminacija ovogodišnjeg slavlja Gospe od Zapopana bila je 12. listopada na sv. misi koju je u bazilici predvodio nadbiskup Guadalajare kardinal Francisco Robles Ortega, ohrabrivši svoje sunarodnjake da nadiđu “brojne podjele”.

“Mi smo braća, sinovi jednog oca, Boga”, poručio je kardinal, dodavši: “Previše je nasilja, previše je gorčine, osvete i podjela. Ne želimo se pomiriti životom s toliko razjedinjenosti.”

“Dio smo jedne zajedničke obitelji te smo izabrani i obilježeni neprekidnom i milosrdnom ljubavlju našeg Oca”, zaključio je prelat.