Dikasterij za kauze svetaca dopustio je otvaranje prve dijecezanske faze beatifikacije „35 mučenika iz Kandhamala“. Nadbiskup Cuttack-Bhubaneswara John Barwa priopćio je to pismom vjernicima svoje dijeceze, izvijestio je Fides.

Nakon službenog otvaranja postupka, prvi će korak biti skupljanje svjedočanstava na razini mjesne Crkve o životu i smrti 24 muškaraca i 11 žena, žrtava pokolja. Uspješnom okončanju dijecezanskog ispitivanja slijedi druga faza, u kojoj postupak dolazi pred Dikasterij za kauze svetaca u Vatikanu. Na kraju postupka, ako on bude uspješan, Papa objavljuje dekret o mučeništvu.

U kolovozu i rujnu 2008. u saveznoj državi Odishi na istoku zemlje došlo je do progona i nasilja nad kršćanima. Nacionalistički i fundamentalistički Hindi napali su stotine sela i crkava u okrugu Kandhamal, u kojemu žive pretežito pripadnici kršćanske urođeničke zajednice Adivasi. Napadači su pritom spalili tisuće domova kršćana, život je izgubilo oko stotinu ljudi, a više od 50 tisuća izbjeglo je s toga područja, prenosi Kathpress.