Skupina župljana porijeklom iz Slovenije ima razloga za slavlje nakon što je od biskupije Allentown u Pennsylvaniji preuzela povijesnu crkvu i tako je sačuvala kao kapelu i mjesto bogoslužja, prenosi CNA.

Okupljeni u Društvo svetog Josipa Betlehemskog, vjernici su imali želju očuvati crkvu još od 2008. godine kada je ona zatvorena.

Glasnogovornica biskupije, Lina Tavarez, kazala je da je župa zatvorena “zbog spajanja nekoliko lokalnih župa”. U crkvi se održavala samo jedna redovita misa godišnje – na blagdan sv. Josipa – a, osim toga, bila je dostupna i za sprovode bivših župljana.

Predsjednica upravnog odbora Društva svetog Josipa Betlehemskog, Paula Kydoniefs, rekla je za CNA da je udruga osnovana “isključivo u svrhu kupnje ove crkve, brige o njoj i sponzoriranja događaja u njoj”. Kamen temeljac za izgradnju crkve, koju su izgradili doseljenici iz Slovenije, položen je 1914., a otvorena je 1917. godine.

Kydoniefs smatra da je kupovina crkve ravna “malom čudu” jer se sve dogodilo u zadnji čas.

“Biskupija je već najavila da će prodati crkvu. Mogli su nas jednostavno odbiti”, rekla je. “Ali, svaka im čast, rekli su: ‘Ako možete brzo doći do 175.000 dolara, možete je kupiti.'”

Kydoniefs kaže da je uslijedilo “nekoliko manjih, pa možda i velikih čuda”, a brzo se javio i dobročinitelj koji je pristao platiti ukupan iznos od 175.000 dolara.

Prema kanonskom zakonu crkva sad nosi naslov kapele.

“To je još uvijek katolička crkva, i dalje je na taj način povezana s biskupijom. Biskupija ima jurisdikciju koja javna bogoslužja možemo tamo obavljati.”

“Rekli su nam da moramo imati dvije mise godišnje, jednu na blagdan svetog Josipa i jednu 28. listopada, na godišnjicu posvete crkve”, dodala je Kydoniefs.

Iako je crkva trenutno u stanju koje zahtjeva ulaganja i popravke, iz Društva svetog Josipa Betlehemskog s optimizmom gledaju na budućnost te su uvjereni da će se crkva koristiti barem jedanput mjesečno.

“Imamo puno ideja, stvarno želimo vidjeti kako se ova crkva ponovno koristi”, poručuju.