Zambijske su vlasti zbog epidemije kolere zabranile sva velika okupljanja, uključujući religijske obrede i svete mise, u pojedinim dijelovima glavnog grada Lusake.

Kako javlja Catholic News Service, a prenosi Catholic Herald, strogim mjerama priključila se i Zambijska biskupska konferencija koja je na mjestima gdje je misa još uvijek dozvoljena naredila ispuštanje “znaka mira” iz obreda.

U pastoralnom pismu koje je 7. siječnja pročitano u svim katoličkim crkvama u Lusaki, pastoralni koordinator nadbiskupije, otac Thomas Banda, poručio je kako će se crkvena okupljanja održati samo u slučaju nužde. U pismu je također objavljena zabrana pružanja “znaka mira” i okupljanja nakon sprovoda.

Sličnu odredbu prošlog je vikenda donijela i sjevernoirska biskupija Down and Connor koja je zbog epidemije gripe naredila ispuštanje rukovanja tj. pružanje “mira” iz svete mise te pričest pod prilikom vina. Tu strategiju također su primijenile brojne biskupije tijekom epidemije svinjske gripe 2009. godine.

Zambijske su vlasti u dijelovima gdje je epidemija najsnažnija ograničile kretanje ljudi između 18 sati i 6 sati ujutro. Kafićima je ograničeno radno vrijeme od 11 do 19 sati, dok su neke tržnice i trgovine hranom do daljnjeg zatvorene.

Na ulice je izašla i vojska, čisteći dijelove Lusake i drugih gradova, demolirajući ilegalne objekte i odčepljujući odvode.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, do sada je od kolere preminulo 57 osoba, a više od dvije tisuće je hospitalizirano.

Veliki gradski stadion Nacionalnih heroja, koji ima 60 tisuća sjedećih mjesta, prenamijenjen je pak u bolnicu na otvorenom.

U posljednjih deset godina više od dvije tisuće zambijskih građana preminulo je od kolere. Procjenjuje se da Zambija trenutačno ima oko 16 milijuna stanovnika, dok ih u glavnom gradu, jednom od najbrže rastućih gradova u južnom dijelu Afrike, živi oko milijun i pol.

Kolera je zarazna bolest tankoga crijeva koju uzrokuje bakterija Vibrio cholerae. Širi se pijenjem zagađene vode, konzumiranjem morskih rakova, školjki i riba te druge hrane zagađene izlučevinama zaraženih ljudi. Kolera se pojavljuje u dijelovima Azije, Srednjeg istoka, Afrike i Latinske Amerike. U tim područjima epidemije su česte u toplim mjesecima, a incidencija je najviša među djecom.

Rano liječenje suzbija bolest u roku 48 sati, no u slučaju neliječenja teške kolere smrtnost je veća od 50%.

Tino Krvavica | Bitno.net