Predloženi zakon u saveznoj američkoj državi Novi Meksiko mogao bi legalizirati eutanaziju i to uz mogućnost prepisivanja smrtonosnih sredstava putem telemedicine i od strane medicinskog osoblja koje ne moraju nužno biti liječnici.

Predstavnik biskupske konferencije Novog Meksika, đakon Steve Rangel, izjavio je za Catholic News Agency kako je prijedlog zakona uznemirujuć za čitanje.

Naveo je nekoliko posebno zabrinjavajućih dijelova, među kojima i onaj da liječnici mogu odobriti postupak eutanazije a da nisu osobno pregledali pacijenta te da se razdoblja čekanja na odobrenje eutanazije smanjuje s petnaest dana na 48 sati.

“Svi smo ponekad rastuženi. Ljudska smo bića”, rekao je Rangel, zapitavši se: “Hoćemo li dopustiti da pacijent u svojem najosjetljivijem stanju donosi takve životne odluke?”

Zakonom je nezadovoljan i Alex Schadenberg, izvršni predsjednik Koalicije za suzbijanje eutanazije, međunarodne organizacije sa sjedištem u Ontariju. Posebno se osvrnuo na činjenicu da, prema prijedlogu zakona, osoba koja će odlučivati o eutanaziji ne mora biti liječnik.

“Ovaj zakon dopušta uključivanje medicinskih sestara i liječnika asistenata. Dakle, imate širu skupinu ljudi koji mogu biti uključeni u sam čin prepisivanja”, rekao je Schadenberg.

Upozorio je i na činjenicu da bi utvrđivanje stanja pacijenta moglo biti omogućeno putem intervjua koji bi se obavio preko ekrana, dodavši kako je to ludo “jer je riječ o pitanju života i smrti”.

Prijedlog uključuje i vrlo nejasnu formulaciju da eutanazija može biti odobrena ako će pacijentovo stanje izazvati smrt u “doglednoj budućnosti” a da pritom ne određuje što bi taj pojam značio.

Poseban problem je oduzimanje prava na priziv savjesti, objasnio je Schadenberg, jer iako liječnici nisu dužni osobno prepisati sredstva za eutanaziju, mogli bi postati dužni osobu uputiti na zdravstvenog djelatnika koji će to učiniti.

Ono pak što može biti puno širi problem za čitave Sjedinjene Američke Države, a ne samo za državu Novi Meksiko, jest to što prijedlog zakona ne određuje tko sve može zatražiti eutanaziju, osim što kaže da se treba raditi o odraslim osobama.

Drugim riječima, time se otvaraju vrata “samoubilačkog turizma”, odnosno mogućnost da stanovnici drugih saveznih država dođu u Novi Meksiko kako bi im bila odobrena eutanazija.

Dodajmo ovome i kako je eutanazija već legalizirana u saveznim državama Kaliforniji, Coloradu, Havajima, Montani, Oregonu, Vermontu i Washingtonu.

Ivo Džeba | Bitno.net