Papinska dobrotvorna ustanova „Crkva u nevolji“ („Kirche in Not) na Čistu srijedu 22. veljače predstavila je u Münchenu najnovije izvješće koje pokazuje kako se posljednjih godina pojačao progon kršćana u svijetu, objavila je KNA.

Izvješće pod nazivom „Progonjeni i zaboravljeni?“ bilježi zbivanja u 22 zemlje u razdoblju od 2020. do 2022. godine, pri čemu džihadizam i nacionalizam prednjače kao glavni motivi pojačanog progona kršćana u brojnim zemljama diljem svijeta.

Prema izvješću, u 75 posto promatranih zemalja pojačan je progon kršćana u navedenom razdoblju.

Džihadizam se sve više širi u Africi posebice u području Sahela. U Aziji pak autoritarni režimi pogoduju zaoštravanju odnosa prema kršćanima. Sjeverna Koreja prednjači među državama u kojima se progoni kršćane, ali i u Kini su kršćani sve jače podvrgnuti nadzoru vlasti.

Posebnu zabrinutost izaziva jačanje etno-vjerskog nacionalizma u Aziji, primjerice u Indiji i Šri Lanki, gdje hinduističke i budističke nacionalističke skupine imaju veliki utjecaj.

Istodobno, „Crkva u nevolji“ bilježi nastavak iseljavanja brojnih pripadnika kršćanskih zajednica, pri čemu su glavni razlozi socijalne neprilike i posljedice rata u Siriji. Kad je riječ o Siriji, ondje je broj kršćana smanjen s deset posto udjela u ukupnom pučanstvu prije rata na današnjih manje od dva posto.

U Iraku se broj kršćana prepolovio od 2014., „iako je zabilježen mali napredak u priznavanju prava kršćanske manjine“, piše u izvješću.

Prikupljeni podatci „pružaju svjedočanstva iz prve ruke, u prvom redu od partnera koji surađuju u projektima ‘Crkve u nevolji’ kao i iz javno dostupnih izvora“, izjavio je ravnatelj „Crkve u nevolji“ za Njemačku Florian Ripka. Ti primjeri dokazuju da se progon kršćana događa svakodnevno i da je u pojedinim područjima pojačan. „Cilj izvješća je uzdrmati i potaknuti na solidarnost. Istodobno ne zaboravljamo da i druge vjerske skupine u znatnoj mjeri trpe nasilje i progon. Zauzimanje za slobodu vjeroispovijesti diljem svijeta ostaje naša zajednička zadaća“, poručio je Ripka.