Ekumenska zajednica sv. Egidija, Crveni križ i regionalne zdravstvene organizacije cijepe i informiraju beskućnike, migrante, osobe bez dozvole boravka, starije i skeptične prema cijepljenju, prenosi Vatican News.

Više humanitarnih i karitativnih organizacija otvorilo je u Rimu centar za cijepljenje osoba koje nisu obuhvaćene državnim zdravstvenim sustavom ili nisu dobro informirani o ulozi cijepljenja u pandemiji koronavirusa. Riječ je o beskućnicima, migrantima, osobama bez dozvole boravka ali i usamljenim starcima, ili protivnicima cijepljenja.

Predsjednik Zajednice sv. Egidija Marco Impagliazzo na otvorenju centra 6. srpnja istaknuo je opće pravo na cijepljenje jer „svi imaju pravo na zdravlje, a osobitu pozornost treba dati siromašnima i isključenima”.

Na otvorenju centra bio je i general Francesco Paolo Figliuolo, koji je istaknuo da će i starije osobe koje su usamljene ili neobaviještene u centru naći pažnju a oni skeptični prema cijepljenju točne informacije. Osim toga uskoro se otvara i 24-satna telefonska linija za sva pitanja povezana s cijepljenjem.

Figliuolo je kao posebni povjerenik Vlade Marija Draghija zadužen za provedbu i koordinaciju protupandemijskih mjera. U vojsci je pak general Figliuolo odgovoran za logističku koordinaciju i od početka ožujka organizira nabavu, ponudu i raspodjelu cjepiva u Italiji.

Novi se centar nalazi u bolničkom kompleksu u četvrti Trastevere a dosad ga je Zajednica sv. Egidija koristila za svoje obrazovne i socijalne projekte. Zajednica kao i redovnici već su su organizirali cijepljenje za rimske beskućnike prema nalogu Papina djelitelja milostinje kardinala Konrada Krajewskoga.

U Italiji se trenutačno protiv Covida 19 cijepe samo građani obuhvaćeni državnim sustavom zdravstva, dakle ne i neregistrirane i osobe iz inozemstva. Stoga uz novoosnovani centar u Rimu slični projekti već postoje u regiji Lacij (Lazio).