Molitvena zajednica “Nanovo rođeni” iz zagrebačkog Botinca, u suradnji s Katoličkom karizmatskom obnovom u Duhu Svetom Hrvatske i BiH, održala je duhovnu obnovu od 14. do 17. listopada 2021. godine u Nadbiskupijskom sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku. Od velike važnosti za organizaciju i provođenje obnove bila je i uloga Don Davora Klečine, župnika iz Drvara. Cilj ovog susreta bio je okupiti mlade kako bi stvorili molitveno zajedništvo i otvorili se novoj evangelizaciji. Osim zajedničkog druženja i molitve, mladi su slušali niz predavanja o povijesti katolika u Bosni i Hercegovini u svrhu razvijanja svijesti o svojim korijenima i mučeničkoj borbi svojih predaka da se sačuva vjera. Također, i kako bi se otvorili oprostu i pomirenju nužnima za suživot.

Susret se odvijao u dogovoru i s blagoslovom vrhbosanskog nadbiskupa i kardinala Vinka Puljića koji je predslavio svečano euharistijsko slavlje u subotu 16. listopada u 18 sati. Iz Hrvatske je sudjelovalo 30-ak mladih, a iz cijele Bosne i Hercegovine 60-ak: iz Orašja, Banje Luke, Sarajeva, Uskoplja, Kiseljaka, Jajca, Mostara, Livna, Drvara, Bos. Grahova, Zenice, Fojnice, Novog Travnika, Busovače, Viteza…

Prvi dan, na početku programa bilo je uvodno predstavljanje zajednice “Nanovo rođeni” te je Matija Ricov, nacionalni koordinator KKODS Hrvatske, predstavio crkveni dokument koji je bio polaznica i baza cijele misije Mladi za mir. Riječ je o dokumentu “Sjećanje i pomirenje: Crkva i grijesi prošlosti” Međunarodne teološke komisije na čelu s predstojnikom Kongregacije za nauk vjere kardinalom Josephom Ratzingerom, kasnije papom Benediktom XVI. Izdan je u susret trećem tisućljeću i nudi „teološko razmatranje mogućnosti ostvarenja činova čišćenja sjećanja vezanih uz prepoznavanje pogrešaka iz prošlosti” i rasvjetljuje “pretpostavke koje kajanje za njih čine utemeljenim” kako piše u samom uvodu dokumenta.

Zatim je profesionalni vojnik Vlado Kudić iz Rame podijelio svoje životno svjedočantvo o oprostu u vrijeme ratnih stradanja te otpjevao pjesmu u vlastitom aranžmanu. Nakon svete mise koju je predvodio župnik iz Novog Travnika don Ante Ledić, uslijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i molitva za izljev Duha Svetoga.

Drugi dan, mladi su slušali predavanje povjesničara prof. Leonarda Valente iz Sarajeva koji je govorio na temu katoličkih korijena BiH i srednjovjekovnom Bosanskom Kraljevstvu. Zatim je povjesničar iz Rame prof. Antun Kovčalija obradio temu kohabitacije turske vlasti i franjevaca i sve povijesne činjenice relevantne za taj dio povijesti.

Istoga dana, nakon ručka, mladi su posjetili župnu crkvu Duha Svetoga u Novoj Biloj gdje im je župni vikar mladomisnik fra Antonio Baketarić predstavio župu i pokazao spomen sobu Ratne bolnice iz Domovinskog rata. Naime, crkva u Novoj Biloj je u vrijeme rata bila pretvorena u bolnicu u kojoj su se liječili ranjeni vojnici i civili, vršile operacije, rađala djeca. Fra Baketarić je predvodio i križni put te predslavio svetu misu u kojoj je prigodnom propovijedi ponudio evanđeoski pogled na pomirenje i suživot. Naglasak je stavio na odgovornost koju Isusovi učenici imaju kada je riječ o ljubavi prema bližnjemu.

U večernjim satima sestre Služavke Maloga Isusa imale su temu o vremenu austrougarske vladavine u BiH, s posebnim osvrtom na utemeljitelja družbe prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera. S. Jelena Jovanović iz Gromiljaka govorila je o uspostavi redovite crkvene hijerarhije u BiH te predstavila lik i djelo sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera koji je osnovao i sagradio zdanje nekoč slavne travničke gimnazije u kojoj su mladi boravili ta četiri dana. Nakon nje je s. Pia Katarina Pilić iz Viteza iznijela svoje životno svjedočanstvo obraćenja i duhovnog poziva.

U subotu je povjesničar iz Žepča Dražen Janko imao predavanje o periodu Bosne i Hercegovine u dvije Jugoslavije, a potom je duhovnik sjemeništa don Jakov Kajinić podijelio životnu priču i zanimljivo vjedočanstvo o svom svećeničkom djelovanju u teškim vremenima Domovinskog rata i poraća u župama u kojim je djelovao: Bosanski Brod, Novo Sarajevo, Soakova Kula i Bistrica kod Uskoiplja.

Zbog nemogućnosti dolaska u Travnik, mons. Ivo Tomašević, tajnik BKBIH, preko internet platforme svjedočio je mladima o stradanjima Crkve u BIH u vremenu Domovinskog rata, budući da je kao tadašnji tajnik kardinala Puljića bio svjedok toga vremena i mnogih događaja.

Zanimljivu temu s teološko-filozofskog gledišta – ‘Opraštanje, instrumentalizacija prošlosti i viktimizacija’ predstavila je prof. dr. sc. Zorica Maros, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu. Nakon toga uslijedila je svečana sveta misa sa kardinalom Puljićem i pokorničko bogoslužje pred Presvetim oltarskim sakramentom u kojemu su se mladi kajali za grijehe našeg naroda kroz povijest i opraštali u ime naroda za zla koja su mu nanesena te tražili Božji blagoslov za ove prostore i ljude koji tu žive.

Zadnjeg dana, u nedjelju, Mišo Lukenda, voditelj zajednice Nanovo rođeni, predstavio je model formacije mladih po uzoru na blaženog Ivana Merza, na četiri razine: fizička, duhovna, intelektualna i socijalna formacija. Vezano za tu temu, mladi bračni par Josip i Josipa Bilandžija posvjedočili su življenje predbračne čistoće nadahnutu teologijom tijela sv. Ivana Pavla II., a Timon Pavlić govorio je o svom obraćanju i radu na sebi po Merčevoj formaciji.

Zatim su se mladi uputili u župu Rankovići kod Novog Travnika, u šumu Rije na križni put i svetu misu za žrtve zločina iz Drugog svjetskog rata koju je predslavio mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Nakon mise mladi iz zajednice Nanovo rođeni pozdravili su biskupa Palića i zadržali se s njim u kratkom razgovoru.

Potom su se mladi zaputili ka Gučoj Gori gdje im je kapelan fra Nikola Kozina govorio o stradanju župe i franjevačkog samostana u posljednjen ratu. Na samom kraju ovog susreta, u crkvi sv. Franje u Gučoj Gori, vlč. Pero Vladić, đakon Banjolučke biskupije, predvodio je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i blagoslovio cijelu Lašvansku dolinu te svakog pojedinačnog sudionika duhovne obnove.

Po završetku službenog dijela programa duhovne obnove u Travniku, nekolicina članova zajednice Nanovo rođenih obišli su nekoliko mjesta stradanja u Lašvanskoj dolini u posljednjem ratu i odali počast žrtvama te molili za njihove duše i duše počinitelja kako bi se otvorio put pomirenju i suživotu.
Posjetili su spomen-obilježje ‘Osmica’ u Vitezu, mjestu pogibije od granate osmero djece u igri, zatim spomen-obilježja u Križančevom selu i Ahmićima, te Korićanske stijene na Vlašiću. Nekoliko članova zajednice vuku korijene upravo iz sela Gornji Korićani zbog čega su posjetili jedinu obitelj koja tamo živi veći dio godine, obitelj Parić.

Kao kruna ovoga programa bila je sveta misa služena 20. listopada u kraljevskom gradu Bobovac, koju je predslavio fra Danijel Rajić, župnik župe Dobrinja, na dan kada je 1478. godine posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača-Kotromanić u svojoj oporuci zemlju Bosnu ostavila u nasljedstvo papi i Svetoj Stolici, budući da se njezina djeca nisu sa islama vratila katoličkoj vjeri. Nakana svete mise i euharistijskog klanjanja u kapelici na Bobovcu bila je obnova kraljevskog dostojanstva koji imaju svi krštenici te blagoslov svih ljudi i naroda Bosne i Hercegovine.

Duhovnom obnovom u Travniku započela je misija „Mladi za mir“ kojom zajednica mladih Nanovo rođeni želi u iduće tri godine organizirati niz sličnih duhovnih seminara za mlade u više župa Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije, za što su dobili blagoslov od vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice.