„Bratstvo za ozdravljenje svijeta“ tema je 53. međunarodnog euharistijskog kongresa (IEC2024) koji će se održati u Quitu, u Ekvadoru, od 8. do 15. rujna 2024. godine, a kojemu će vrhunac biti misno slavlje Statio orbis. Tema, nadahnuta riječima iz Evanđelja ‘Svi ste vi braća’ (Mt 23,8), podsjeća na aktualno sinodsko iskustvo Crkve pozvane postati bratsko mjesto uključivanja, zajedničke pripadnosti i duboke gostoljubivosti.

U sjedištu Ekvadorske biskupske konferencije 10. svibnja su predstavljeni logo i himna kongresa. Vijesti vezane uz taj događaj nalaze se na web stranicama Pripremnoga odbora te Papinskoga odbora za međunarodne euharistijske kongrese.

Na logu su prikazani simboli križa, srca, hostije i grada Quita. Kristov križ – pojašnjeno je u priopćenju Papinskoga odbora za međunarodne euharistijske kongrese – ulazi u tijelo svijeta kako bi iscijelio otvorene rane grijeha: neposlušnost Bogu, zlostavljanje bližnjega, iskorištavanje stvorenoga. Tamo gdje je čovječanstvo iskazalo najveće nasilje nad Jaganjcem Božjim, upravo je tamo Bog obilato izlio svoju ljubav u znakovima vode i krvi koji su potekli iz otvorena boka Krista na križu. Raspeti je Uskrsli. Raširenih ruku grli sve kao braću pomirenu s Ocem.

Otvoreno srce Krista na križu izvor je ljubavi koja sve čini novim. Iz njegove rane više ne izbija smrt, nego je izvor života i pomirenja. Stoga su otvorene rane Uskrsloga nove rane ljubavi koje iscjeljuju, ovdje i sada, sve još uvijek otvorene rane mržnje, neprijateljstva, nasilja i smrti.

Hostija se pak odnosi na euharistiju koja je vrhunac i izvor čitavoga kršćanskog života. Svjetlost euharistije daje novo usmjerenje ljudskoj povijesti jer Bog i dalje okuplja svoj narod, od istoka do zapada, ujedinjujući ga oko Riječi života i živoga Kruha koji je sišao s neba. Euharistija je veza bratstva: tamo gdje nas grijeh ne prepoznaje kao braću, euharistijsko nas slavlje okuplja za istim stolom kao djecu istoga Oca.

Na kraju Quito, grad na polovici svijeta, smješten na nultoj zemljopisnoj širini, koji širi svoj šator da bi postao golemi euharistijski grad u koji smo svi pozvani na sudjelovanje u tom velikom snu o bratstvu, otkupljenom i ozdravljenom savršenom Kristovom ljubavlju, ljubavlju koja uvijek prethodi, ljubavlju koja nam u ovom trenutku povijesti pomaže postati svjesni onoga: Svi ste vi braća.

U nastavku slijedi himna: