U Irskoj je u samo tri godine umrlo 20 posto svećenika, piše list Irish Examiner pozivajući se na statističke podatke Katoličke Crkve. Od kraja 2018. godine od oko 1800 aktivnih i 720 umirovljenih svećenika do prosinca 2021. umro je svaki peti. Godine 2019. umrlo je 174 redovnica i 166 svećenika i redovnika. Do rujna 2021. umrla je 131 redovnica i isti broj svećenika i redovnika. “Svi znamo da je broj svećenika u opadanju, ali tek kad vidimo brojke postajemo svjesni stvarnosti situacije”, komentirao je John Collins iz svećeničkoga saveza „Association of Catholic Priests” (ACP). Dodao je da brojke posvješćuju problem s kojim je Crkva suočena, i zbog kojeg će se spajati župe i slaviti manje misa.

Dublinski nadbiskup Dermot Farrell (67) u intervjuu agenciji CNS na prelasku godine istaknuo je da Crkva stoji pred „radikalnom promjenom” koja će donijeti „nove energije i oblike služenja”. Promjene u zapadnom svijetu već su u tijeku, a papa Franjo sa sinodalnim procesom u cijelome svijetu pokazuje proces prema Crkvi koja je „usprkos mnogim izazovima puna nade”, istaknuo je nadbiskup Farrell.

U Dublinskoj nadbiskupiji u studenome 2021. objavljen je izvještaj radne skupine o nužnosti pastoralne obnove uslijed velikih izazova kao što je broj svećenika i financijsko stanje. Nadbiskup Farrell pritom je istaknuo da „kao dijeceza moraju ustanoviti činjenično stanje o tome jesmo li dovoljno osposobljeni služiti crkvenom poslanju”. Naravno, suočeni smo s ogromnim izazovima, neke forme crkvenoga života mogle bi se i potpuno izgubiti. Ako to prihvatimo, to ne znači nemoć ili bespomoćnost već novu odgovornost za misiju, poručio je dublinski nadbiskup.

Cilj nam je osposobiti župne strukture za budućnost, ističe. Od 312 svećenika koji djeluju u Dublinskoj nadbiskupiji njih 139 starije je od 70 godina, a trenutačno imaju samo dvojicu bogoslova. No, nadbiskup upozorava da nisu bespomoćni pred budućnošću, a promjene koje su pred njima savladat će zajedno, kao dijeceza. Treba poticati i podržavati živu vjeru, poručio je mons. Farrell. Dodao je da su za prenošenje vjere najvažnije obitelj i župa, a u njihovim župama nova evangelizacija ima veliku ulogu, osobito kod mladih i obitelji.

Vlč. Tim Hazelwood istaknuo je pak da je i COVID-19 snažno utjecao na promjenu tradicionalnog ustroja župe.