Položaj kršćana u Indiji ove se godine znatno pogoršao, proizlazi iz izvješća Ujedinjenog kršćanskog foruma (United Christian Forum – UCF) iz New Delhija, objavila je u srijedu 12. srpnja azijska tiskovna služba Ucanews, a prenosi njemačka katolička novinska agencija KNA.

Prema izvješću UCF-a, od siječnja do lipnja zabilježeno je 400 slučajeva nasilja i progona. U prvom polugodištu prošle godine bila su 274 takva slučaja.

Nacionalni koordinator UCF-a A.C. Michael ocijenio je zabrinjavajućim da takva „strašna djela vladavine svjetine“ traju i nakon niza odluka indijskog vrhovnog suda. Krajnje je vrijeme za donošenje posebnih zakona protiv nasilja svjetine, izjavio je Michael.

Prema navodima UCF-a, progon kršćana najgori je u indijskim saveznim državama u kojima je na vlasti hinduska nacionalistička „Indijska pučka stranka“ (BJP). Slučajevi nasilja nad kršćanima najbrojniji su u najmnogoljudnijoj saveznoj državi Uttar Pradesh. Nakon što je 2014. vlast u Indiji preuzeo BJP predsjednika vlade Narendre Modija, zabilježen je „uznemirujući porast nasilja nad kršćanima“, izvijestio je UCF.

BJP se zauzima za Indiju na temeljima hinduizma, koji u najboljem slučaju tolerira dvije manjinske vjerske skupine, kršćanstvo i islam.

U očima hinduskih ekstremista, kršćanstvo i islam su „strane vjere“, za razliku od hinduizma, budizma, sikizma i jainizma, koje korijene imaju u Indiji.

U Indiji se 2024. održavaju parlamentarni izbori, na kojima će Modi i BJP pokušati po treći put osvojiti vlast.