Jučer su u Južnoj Koreji svečano otvorene Zimske olimpijske igre, a olimpijski je plamen upalila zlatna olimpijka Yuna Kim. Ova je južnokorejska klizačica na svjetsku sportsku pozornicu stupila u Vancouveru 2010. godine gdje je, započevši svoj prvi olimpijski nastup znakom križa, osvojila zlatnu medalju.

Kim Yuna praktična je katolkinja koja je, kako i sama kaže, oduvijek željela prenositi Kristovo svjetlo svjedočeći svoju katoličku vjeru na međunarodnim natjecanjima i nastupima. Zajedno s južnokorejskim biskupima Yuna se uključila i u nacionalnu kampanju molitve krunice, a mnogi gledatelji tijekom njezina nastupa u Sočiju zamijenili su prsten krunicu na njezinoj ruci za zaručnički prsten.

Zajedno sa svojom majkom, Yuna je 2008. godine krštena u Katoličkoj Crkvi. Bila je to posljedica obraćenja koje je započelo susretom s lokalnim časnim sestrama, ali i razgovorima s njezinim osobnim liječnikom – katolikom – koji je liječio njezino koljeno. Na krštenju je uzela ime Stela, u čast Marije – Zvijezde mora (Stella maris), te obećala Bogu kako će “uvijek moliti”, a osobito uoči velikih natjecanja.

Svoju vjeru Yuna je potvrdila i brojnim karitativnim aktivnostima, volontirajući i donirajući sredstva za katoličke bolnice, sveučilišta i ostale katoličke organizacije, a zahvaljujući njezinim donacijama, salezijanci su u Južnom Sudanu pokrenuli katoličke škole.

“Osjetila sam potrebu pomoći toj djeci i podržati ih koliko mogu”, kazala je za korejske medije nakon povratka iz Afrike 2011. godine.

Priča o obraćenju Yume Kim jedan je od brojin primjera koji potvrđuju kako se u Južnoj Koreji posljednjih godina događa pravi procvat kršćanstva. Od pedeset milijuna stanovnika, njih gotovo 30% deklarira se kršćanima, dok je prije pedesetak godina kršćana bilo samo 5%. U glavnom gradu Seoulu živi već gotovo 40% kršćana. Katolička Crkva u Južnoj Koreji vodi 328 škola, 40 bolnica, 513 kuća za starije i invalide, te 277 sirotišta i dječjih jaslica, a svjedočki žar njezinih vjernika privlači sve više Južnokorejanaca.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net