YouTube je ukinuo kanal jedne američke pro-life organizacije jer je njihov sadržaj ocijenio kao „štetan i opasan“.

Organizacija Heartbeat International postavila je četiri videa na kojima se prikazuje kako nerođeno dijete može biti spašeno čak i ako je majka uzela abortivnu pilulu.

Jedan od četiri videa prikazuje liječnika koji objašnjava postupak iz medicinske perspektive, dok preostala tri prikazuju majke koje govore o svojim iskustvima spašavanja trudnoće nakon korištenja pilule.

YouTube je u obrazloženju naveo kako „ne dozvoljava sadržaje koji potiču ili promoviraju nasilne ili opasne čine koji mogu potaknuti na ozbiljna fizička oštećenja ili smrt“. U tu se kategoriju, između ostaloga, ubrajaju videa koja objašnjavaju kako izraditi bombu, prikazuju uporabu teških droga i slično.

Predsjednik Heartbeat Internationala Jor-El Godsey izjavio je kako ne razumije zašto se YouTube odnosi prema spašavanju djece kao prema poticanju na terorizam.

Medikamentozni pobačaj uključuje uzimanje dvaju tableta. Prvo se uzima mifepriston, koji blokira progesteron, nužan za održavanje trudnoće, a nakon toga se uzima misoprostol koji izaziva kontrakciju maternice i izbacivanje ploda.

Istraživanja i iskustvo su pokazali da žena koja je uzela mifepriston još uvijek može zaustaviti pobačaj uzimajući progesteron umjesto misoprostola, te da je postupak u potpunosti siguran. Prema pisanju Federalista, u proteklih deset godina više od pet stotina žena koje su koristile abortivnu pilulu uspjele su preokrenuti postupak i spasiti dijete.

Heartbeat International uložio je žalbu na odluku YouTubea, a predsjednik organizacije izrazio je nadu da je riječ o pogrešci, te da će videa uskoro biti vraćena na kanal.

Ivo Džeba | Bitno.net