I dok se neke zemlje Zapadne Europe polako bude (u kršćanskom smislu), Ujedinjeno Kraljevstvo već godinama bilježi pad broja vjernika što se odrazilo i na Katoličku Crkvu u toj zemlji.

Naime, kako prenosi Catholic Herald, biskup Wrexhama, katoličke biskupije koja obuhvaća sjeverni dio Walesa, uputio je pastoralno pismo u kojem objavljuje odluku o zatvaranju 22 crkve od 62 koliko ih se ukupno nalazi u biskupiji, što je više od trećine svih crkava na tom području.

Citirajući encikliku pape Franje “Evangelii Gaudium”, biskup Peter Brignall, napisao je kako je nužno uz “otvorenost i misionarsku kreativnost” preoblikovati župe  s obzirom na “broj vjernika koji pohađaju misu, broj crkava koje imamo i broj svećenika koji služi u njima”.

Biskup Brignall također piše kako će do 2020. godine njegova biskupija, ako se nastavi dosadašnji trend, imati samo 22 svećenika koji nisu u mirovini te stoga smatra kako je 40-ak župa optimalan broj koji ovi svećenici mogu pokriti, a da svaka župa ima redovnu nedjeljnu misu.

“Za neke će ovo biti šokantno, za druge nedovoljno radikalno; za neke će doći kao olakšanje, za druge kao razočaranje ili čak skandal; za sve nas bit će izazov, ali, snažno vjerujem, i velika prilika za obnovu. To znači da će župnici i zajednice morati nanovo razmotriti na koji način živimo život župe tj. da je Katolička Crkva u Walesu duboko misionarska”, poručio je velški biskup.

U pastoralnom pismu također je naglašeno kako će doći do izgradnje i nekih novih crkava, kao i osnivanja novih župa, što bi trebalo osnažiti određene zajednice.

Duboka sekularizacija koja je odavno pogodila Veliku Britaniju ostavila je veliki broj povijesnih župa bez dovoljnog broja svećenika. Međutim to je problem koji pogađa cijelu Zapadnu, Sjevernu, ali i dijelove Južne Europe. Je li koncentriranje preostalih svećeničkih snaga u manjem broju župa, kako bi se župski život osnažio i zapalio novim plamenom te potom “prelio” u ostatak zemlje, ispravna taktika pokazat će vrijeme.

Činjenica je kako biskup Brignall ne želi da njegova pastva gleda na ovo kao poraz već priliku, moleći ih pritom za “otvoreno srce i čvrstu vjeru” uspoređujući trenutačnu situaciju s onom dvoje učenika na putu za Emaus. Premda su “izgubili svaku nadu”, susreli su Gospodina i “krenuli iznova”.

Tino Krvavica | Bitno.net