TURSKA

Vrhovni sud Turske odbio zahtjev da Aja Sofija ponovno bude džamija

Zahtjevi da se ova poznata građevina, koju godišnje posjeti nekoliko milijuna turista, ponovno počne koristiti kao mjesto bogoslužja za muslimanske vjernike, sve su glasniji posljednjih godina.

Aja Sofija

Vrhovni sud Turske odbio je u četvrtak zahtjev da se Aja Sofija ponovno prenamijeni u džamiju.

Remek-djelo bizantske umjetnosti, Aja Sofija, posvećena je 537. godine, a sve do osmanskog osvajanja Carigrada, 1453. godina, služila je kao stolna crkva carigradskih patrijarha. Kasnije je prenamijenjena u džamiju da bi 1935. bila pretvorena u muzej.

Zahtjevi da se ova poznata građevina, koju godišnje posjeti nekoliko milijuna turista, ponovno počne koristiti kao mjesto bogoslužja za muslimanske vjernike, sve su glasniji posljednjih godina. Sam turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, u ožujku je ove godine održao javnu molitvu u Aja Sofiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja turska novinska agencija Anadolu, sud je slučaj odbio zbog tehničkih razloga, tj. jer je zahtjev predala organizacija, a ne individualna osoba.

Tino Krvavica | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 14. rujna 2018.

Možda vam se svidi