Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država u utorak je presudio u korist crkava u Coloradu i New Jerseyu koje su se žalile na ograničenja broja vjernika na vjerskim slavljima.

Kao dio mjera protiv sprječava širenja zaraze koronavirusa država Colorado ograničila je broj osoba na vjerskim službama na 50, iako ostala okupljanja poput prosvjeda nisu bila ograničena istim brojem.

Budući da je okružni sud u Coloradu odbio poništiti guvernerovu odredbu spor je završio na Vrhovnom sudu koji je naložio okružnim sucima da revidiraju svoju odluku u skladu s presudom donesenom u nedavnom sporu sa saveznom državom New York.

Podsjetimo, nakon što je guverner New Yorka Andrew Cuomo uveo ograničenje prema kojemu u pojedinim dijelovima New Yorka na vjerskim obredima ne smije biti više od 10 ljudi, Vrhovni je sud ukinuo takvo ograničenje napisavši kako se ono ne može promatrati kao neutralno “jer su za crkve određene posebno stroge mjere”.

“U crkvama i sinagogama u crvenoj zoni ne smije biti više od 10 osoba, dok kompanije kategorizirane kao ‘bitne’ mogu primiti koliko god ljudi žele. Među bitne tvrtke ubrajaju se objekti za akupunkturu, kampovi, garaže i slično, kao i tvornice koje proizvode kemikalije i mikroelektroniku te sva transportna postrojenja”, naveli su suci Vrhovnog suda.

U New Jerseyju je guverner Phil Murphy ograničio vjerske objekte na 25% kapaciteta, dok su trgovinski centri, tvornice, škole i druge ustanove dobile manja ograničenja. Na žalbu vlč. Kevin Robinsona i rabina Yisraela A. Knopflera da se na taj način krške vjerske slobode, Vrhovni sud je odgovorio sličnom odlukom kao u slučaju države Colorado. Okružnom sudu u New Jerseyju naloženo je da svoju prvobitnu odluku o neprihvaćanju žalbe uskladi s presudom protiv savezne države New York.

Komentirajući presudu Vrhovnog suda u slučaju države New Jersey, savjetnik Društva svetog Thomasa Mora koje je zastupalo svećenika i rabina, Christopher Ferrara, kazao je kako “ova odluka pokazuje da je Vrhovni sud uistinu zainteresiran osigurati da crkve dobiju jednak tretman kao i ostale sekularne aktivnosti”

“Dobivamo vrlo jasnu poruku od strane Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država da vlasti ne mogu postaviti bilo kakva pravila koja se primjenjuju na vjerske objekte, ili vjerske aktivnosti, ali ne na druge usporedive sekularne aktivnosti”, zaključio je Ferrara.