Pravna bitka započela je 2012. godine kada je okružno povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava iz Lexington-Fayettea zbog diskriminacije pokrenulo pravni postupak protiv vlasnice firme „Hands On Originals“ Blaine Adamson, donosi CNA. Dvije godine kasnije, povjerenstvo je donijelo presudu kako je Adamson povrijedila antidiskriminacijski zakon, te joj naložila pohađanje tečaja za upoznavanje raznolikosti. Adamson je potom pokrenula postupak pred sudom, te 2017. godine osporila odluku povjerenstva, no slučaj je potom završio na vrhovnom sudu koji je u četvrtak presudio u njezinu korist.

„Današnja odluka potvrda je kako se ovaj slučaj uopće nije trebao dogoditi. Prvi amandman štiti pravo gđe. Blaine da bude na službi svima, ali i da odbije izrađivati poruke koje su protivne njezine vjere“, kazao je član pravnog tima iz Saveza za obranu slobode Jim Campbell koji je zastupao Blaine Adamson pred vrhovnim sudom.

U izjavi za medije tijekom postupka pred vrhovnim sudom Adamson je kazala kako je spremna surađivati sa svim ljudima, bez obzira tko su ili kakva bila njihova uvjerenja, no kako ne može izraditi poruke koje su u sukobu s njezinim uvjerenjima.

U odluci vrhovnog suda potvrđeno je kako tužbu zbog diskriminacije nije podigla privatna osoba već organizacija, te kako Adamson naručitelje nije pitala koje su spolne orijentacije. Budući da gradski propisi od diskriminacije štite pojedince, a tužbu protiv Adamson nije podigla privatna osoba, sud nije mogao ustvrditi pripada li organizaciji jednaka zaštita. Sudac David Buckingham rekao je kako je gradsko povjerenstvo odlučno nastojalo prisiliti „Hands On Originals“ na promociju sadržaja s kojim se ne slaže.

„Prisiljavati slobodne i neovisne pojedince na prihvaćanje stavova koje smatraju neprihvatljivima je uvijek nepošteno“, kazao je sudac Buckingham citirajući odluku vrhovnog suda u slučaju Janus v. AFSCME.

Slučaj Blaine Adamson podsjeća na onaj kršćanskog slastičara iz Colorada Jacka Phillipsa koji je tri puta tužen jer je zbog vjerskih uvjerenja odbio napraviti tortu. Najprije ga je tužio gay par za čije vjenčanje nije želio napraviti tortu, a potom odvjetnica Autumn Scardina tražila je od Phillipsa da napravi tortu u svrhu proslave obljetnice promjene svoga spola. Premda je posljednji slučaj sud odbacio, Scardina je uzvratila novom tužbom zbog diskriminacije.

Očito je, nažalost, kako za LGBT aktiviste raznolikost ne uključuje kršćanska uvjerenja, te kako progon onih koji ne podržavaju LGBT agendu ne predstavlja diskriminaciju.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net