Jack Phillips, kršćanski slastičar iz Colorada po treći put je tužen zato što je zbog vjerskih uvjerenja odbio napraviti tortu.

Podsjetimo, Philips je vlasnik slastičarnice Masterpiece (remek djelo), a prošle je godine pobijedio u šest godina dugoj pravnoj bitci koja je završila na Vrhovnom sudu. Tužio ga je gay par za čije vjenčanje nije želio napraviti tortu.

Tri mjeseca nakon toga Philipsa je tužila odvjetnica Autumn Scardina koja je od njega tražila da napravi tortu u svrhu proslave obljetnice promjene svoga spola. Scardina je zatražila da torta bude iznutra ružičasta, a izvana plava, kako bi predstavljala promjenu iz žene u muškarca.

Philips je uzvratio protutužbom prema državi Colorado, tvrdeći da ga se progoni zbog vjerskih uvjerenja, nakon čega je u ožujku odbačen cijeli slučaj.

Ipak, američki slastičar nije dugo imao mira, budući da ga je Scardina ponovno tužila za diskriminaciju.

U tekstu pritužbe koju je Scardina podnijela ovoga puta stoji da je nazvala Philipsovu slastičarnicu kako bi naručila ružičastu rođendansku tortu s plavim preljevom za 6-8 ljudi. Odnosno, istu onakvu kao prošle godine, samo ovaj puta nominalno u svrhu proslave rođendana, a ne promjene spola

“Gospođa Scardina je tada obavijestila slastičarnicu Masterpiece da traženi dizajn ima osobno značenje za nju zato što odražava njezin status kao transrodne žene”, stoji u pritužbi.

U tom su trenutku iz slastičarnice rekli Scardini da „ne rade torte za ‘promjene spola’“. Scardina je inzistirala da je riječ o rođendanskoj torti, ali slastičarnica je odbila primiti narudžbu i prekinula razgovor.

Scardina je zatim opet nazvala, kako bi se osigurala da prošli poziv nije bio nenamjerno prekinut, stoji dalje u pritužbi. Tada se javio drugi zaposlenik koji je objasnio kako bi izrada takve torte bila protiv njihovih vjerskih uvjerenja.

„Slastičarnica Masterpiece, pod vodstvom Philipsa, odbila je prodati rođendansku tortu gospođi Scardini zbog toga što je riječ o transrodnoj ženi“, zaključuje se u pritužbi.

Odvjetnica Paula Griesen, koja zastupa Scardinu, za National Review je izjavila kako je “slastičarnica Masterpiece ranije rekla pred Vrhovnim sudom da bi poslužila bilo koji proizvod članovima LGBTQ zajednice“.

„Problem je tada bio samo u tome što je bila riječ o svadbenoj torti. Mislimo da nisu bili iskreni prema javnosti“, zaključila Griesen.

Jim Campbell, iz udruženja Alliance Defending Freedom, čiji su odvjetnici ranije branili Phillipsa, rekao je kako je ovo „još jedan očajnički pokušaj da se maltretira slastičara Jacka Phillipsa“. „Jack poslužuje svakoga; samo ne želi izražavati sve poruke kroz svoje ručno izrađene torte“, rekao je Campbell.

Ivo Džeba | Bitno.net