Kao odgovor na zahtjeve za dokazom da je živ, Ministarstvo unutarnjih poslova nikaragvanske diktature objavilo je novi video i fotografije biskupa Rolanda Álvareza, prenosi ACI Prensa.

U priopćenju za javnost od 28. studenog, Ministarstvo unutarnjih poslova naznačilo je da se na videu i fotografijama može vidjeti da su “zatvorski uvjeti [mons. Álvareza] povlašteni te se strogo poštuje režim liječničkih preporuka, posjeta obitelji, slanje i primanje paketa, suprotno onome u što nas pokušavaju uvjeriti klevetničke kampanje”.

Navedeno je također kako će ministarstvo “nastaviti ispunjavati svoju dužnost zaštite Rolanda Álvareza u uvjetima koji osiguravaju njegova prava u svakom smislu”.

Ipak, nikaragvanska Crkva nije umirena videom i fotografijama. Pomoćni biskup Manague biskup Silvio Báez, koji se trenutno nalazi u izgnanstvu, objavio je kako neće šutjeti o zločinu koji režim čini mons. Álvarezu.

“Mons. Rolando Álvarez je NEVIN i nastavit ćemo vikati o ovoj nepravdi pred svijetom. Mora biti pušten odmah i bezuvjetno!”, napisao je Báez.

„Neka diktatura ne misli da će svojim ciničnim jezikom te fotografijama i snimkama sumnjive autentičnosti opravdati svoj zločin i ušutkati nas“, upozorio je pomoćni biskup Manague.

Na objavljenoj snimci prikazan je vidno mršaviji Álvarez kako sjedi za stolom u ćeliji koja je uređena kao dnevni boravak. Usmjeren je prema televiziji na kojoj se između ostaloga prikazuje telenovela, no on djeluje prilično nezainteresirano za sadržaj.

Fotografije na kojima se nalazi biskup prikazuju ga kako prima posjete i obavlja liječničke preglede.

Odvjetnica Martha Patricia Molina, koja je ujedno autorica knjige „Nikaragva: Progonjena Crkva“, na svojem je Twitter profilu ustvrdila da fotografije ne pokazuju stvarno stanje te da je riječ o predstavi za javnost.

“Ista pozornica služi kao klinika, dnevni boravak, blagovaonica. Neka mi netko objasni? Izmjenjuju li se samo za fotografije?”, napisala je Molina.

Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova Nikaragve

Sličnog je mišljenja i bivši predsjednički kandidat Félix Maradiaga, koji je ustvrdio da je jasno kako video i fotografije „iskrivljuju stvarnost“ u pokušaju da se odgovori na kritike kojima je vlast izložena zbog utamničenja Álvareza.

“Jasno nam je da ove fotografije ne odražavaju pravu situaciju monsinjora Álvareza. Njihov pojavak, koji se poklapa s međunarodnim zahtjevima da se dokaže da je biskup živ i izjavama važnih institucija poput američkog Kongresa i Europskog parlamenta, pokazuje namjeru diktature da stvori lažni dojam normalnosti”, istaknuo je Maradiaga u izjavi za ACI Prensu.

Biskup Álvarez osuđen je 10. veljače ove godine na 26 godina i četiri mjeseca zatvora, pod optužbom da je “izdajica domovine”. Dan prije osude odbio je deportaciju u SAD zajedno sa skupinom od 222 politička zatvorenika. Prelat je tijekom ljeta bio nakratko pušten iz zatvora “La Modelo”, poznatog po mučenju političkih zatvorenika, no pregovori za njegovo puštanje nisu uspjeli te je 5. srpnja vraćen u zatvor.