I dok se u Hrvatskoj raspravlja o ratifikaciji Istanbulske konvencije kojom bi se pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama u hrvatsko zakonodavstvo, a time i u školski kurikulum, uvela rodna ideologija, peruanska vlada odlučila je opozvati Nacionalni školski kurikulum proglašen krajem prošle godine i to upravo zbog neprihvatljivih sadržaja proizašlih iz spomenute ideologije.

Prema izjavi peruanskog ministarstva obrazovanja, sporni kurikulum bit će zamijenjen prethodnim kurikulumom iz 2009. godine, koji ne sadrži odrednice rodne ideologije.

Odluku je s velikim oduševljenjem dočekala udruga okupljena pod hashtagom “Ne dirajte moju djecu” koja je u ožujku na prosvjedima protiv rodne ideologije i spornog kurikuluma okupila više od milijun i pol ljudi.

Naglasimo kako je peruanska vlada unatoč prosvjedima civilnih udruga, roditelja, nastavnika, Katoličke Crkve, ali i drugih kršćanskih zajednica, krajem prošle godine usvojila “Nacionalni kurikulum 2017”  koji je prema izjavi Peruanske biskupske konferencije sadržavao “koncepte koji nemaju utemeljenja u Ustavu, već proizlaze iz tzv. rodne ideologije”.

Ipak, nakon što je Vrhovni sud ove južnoameričke države u tužbi protiv ministarstva obrazovanja presudio u korist tužitelja, te potvrdio kako sporni kurikulum predstavlja “indoktrinaciju školske djece”, brojni roditelji dočekali su veliko olakšanje.

Možemo reći kako je Peru, kao i brojne druge države među kojima je i Hrvatska, bio i još uvijek jest izložen snažnoj “ideološkoj kolonizaciji” na koju je više puta upozoravao i papa Franjo:

“U Europi, u Americi, u Latinskoj Americi, u Africi, u nekim azijskim zemljama, postoje prave ideološke kolonizacije. I jedna od tih – kažem to jasno s ‘imenom i prezimenom’ – je rodna ideologija! Danas se djecu – djecu! – u školi tome uči: da svatko može birati svoj spol. A zašto to uče? Zato što imaju knjige osoba i institucija koje daju novce. To su ideološke kolonizacije, koje podržavaju i vrlo utjecajne zemlje. I to je užasno. Bog je stvorio muškarca i ženu. Bog je stvorio svijet takvim-i-takvim, a mi činimo protivno”, kazao je Papa prigodom susreta s poljskim biskupima 2016. godine.

Ovoj kolonizaciji, prema Papinim riječima, možemo se suprotstaviti samo odlučnim “ne”, te suradnjom s Božjom milošću u izgradnji braka i obitelji, a time i čitavog društva.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net