Visoki predstavnici više islamskih i kršćanskih zajednica okupili su se u ljetnoj rezidenciji maronitskoga patrijarha kardinala Bechara Raija u planinskom mjestu Dimane da bi istaknuli podršku neutralnosti Libanona, prenosi Vatican News.

Vrijeme je za stvaranje nacije Libanonaca koji sami odlučuju što žele, bez vanjskih utjecaja, istaknuo je suosnivač skupine „Duhovni susret na planini Libanon” šijitski šeik Muhammed Ali Al-Hajj Al-Amili, ističe se u priopćenju iz maronitskoga katoličkoga patrijarhata.

Kardinal Rai, koji promiče koncept aktivne neutralnosti Libanona, susret je opisao kao „mikrokozmos raznolikoga, multikulturalnoga i mulitreligijskoga Libanona”, istaknuvši da je zbog takve njegove prirode neutralnost jedino rješenje. Libanon se ne smije povezati ni sa zapadnim niti s istočnim savezima jer će u suprotnom maroniti otići u Francusku, suniti u Saudijsku Arabiju a šijiti u Iran ili Najef, upozorio je poglavar maronitske Crkve u jedinstvu s Rimom.

Apsolutna neutralnost nužna je za male narode i političke subjekte sastavljene od etničkih i ideoloških suprotnosti kao što je Libanon, Švicarska ili Singapur. Male zemlje koje su odustale od neutralnosti velike bi zemlje „progutale ili podijelile i prestale bi postojati”, ističe se u priopćenju sa susreta.