Dvoje uglednih borca za ljudska prava upozorili su na prijetnju vjerskim slobodama u Hong Kongu nakon niza članaka u provladinim novinama koji su išli u tom smjeru, piše Aleteia.

Nina Shea, bivša članica Američke komisije za međunarodne vjerske slobode, primijetila je da su službene državne novine u Hong Kongu prošli mjesec čak četiri puta negativno pisale o umirovljenom nadbiskupu Hong Konga, kardinalu Josephu Zenu. U člancima je Zen optužen za poticanje na studentske prosvjede protiv represivnih mjera koji su se dogodili 2019. godine.

“Sva četiri zajedljiva članka, u kojima se naglašavala potreba za većom kontrolom, izgledala su kao klevetnička kampanja kojom se najavljuju nove oštre mjere Kineske komunističke partije”, napisala je Shea.

U jednom od članak naslovljenom “Kardinal Zen koristi svoj svećenički status kako bi unio nemir u Hong Kong”, navodi se i kako su mnogi od uhićenih prosvjednika na prodemokratskim prosvjedima bili polaznici kršćanskih škola.

“Tri naredna članka ponavljaju ideju da su crkve ‘poticale nerede’ među studentima u Hong Kongu te dale utočište prodemokratskim prosvjednicima. U člancima se zalaže da se nad njima sprovede državna kontrola”, napisala je Shea.

Dodala je kako su sve dosad državne vlasti uglavnom poštivale slobodu crkava u Hong Kongu ne namećući svećenicima učlanjenje u službene ‘patritoske’ crkvene organizacije kako je to slučaj u ostatku zemlje.

“Klerici nisu bili podvrgavani ‘preodgoju’ u komunističkoj misli, križevi na crkvama bili su netaknuti, propovijedi se nisu trebale temeljiti na Xijevim govorima, nije bilo nadzornih kamera, a mladima se nije zabranjivalo pohađanje vjerskih službi ili biblijskih programa”, navodi Shea dodajući kako su to sve obilježja represije koja se nad vjernicima događaju u Kini.

Njezine sumnje dijeli i osnivač Hong Kong Watcha Benedict Rogers, koji je u članku za UCANews naveo kako je nakon gušenja prosvjeda, zatvaranja demokrata, gašenja nezavisnih medija i eliminacije gotovo cijelog civilnog društva “religija – a osobito Katolička Crkva – ostala jedina institucija i mjesto slobode”.

Rogers je naveo kako medijski napadi na kardinala Zena nisu ništa novo, nego da se novost odnosi na to što provladini mediji “otvoreno govore o vjerskim restrikcijama u Hong Kongu”.

Članci objavljeni u službenim novinama Ta Kung Pao citiraju poznate lokalne političare i prorežimske svećenike koji ističu potrebu za nekom vrstom vladine kontrole nad lokalnim vjerskim organizacijama kako bi se spriječile protuvladine aktivnosti.

“Bojim se da svjedočimo ranim znakovima upozorenja na puzajuće preuzimanje vjerskog prostora od strane Kineske komunističke partije”, napisao je Rogers.

Osnivač Hong Kong Watcha upozorio je da članke u provladinim medijima ne treba ignorirati jer “kada Peking želi signalizirati svoje namjere, obično prvo ispali ‘hitac upozorenja’ kroz svoje medije”.

Prema njegovom mišljenju Zenov nasljednik u biskupiji Hong Kong, novoimenovani biskup Stephen Chow, nudi “tračak nade” u trenutnoj situaciji.

Prema Rogersovim riječima Chow nije bio izbor Pekinga, a u od svojeg je ustoličenja “pokazao da iako mora oprezno navigirati, čvrsto drži do principa ljudskog dostojanstva i ljudske savjesti”.