Jučer je pozornost javnosti privukla vijest kako je film Zameo ih vjetar (poznat i kao Prohujalo s vihorom) uklonjen sa servisa HBO Max zbog “rasnih i etničkih predrasuda” koje se u njemu nalaze.

Riječ je o kultnom filmu iz 1939. nastalom prema istoimenom romanu autorice Margaret Mitchell koji je dobio čak 10 Oscara. Jedan od njih, za najbolju sporednu ulogu, dobila je Hattie McDaniel čime je postala prva Afroamerikanka dobitnica najprestižnije filmske nagrade.

Ono što pak većina ne zna jest da polovica prava na zaštitni znak i književnih prava na roman Zameo ih vjetar pripadaju nadbiskupiji Atalante, piše CNA.

Joseph Mitchell, jedan od zakonskih nasljednika prava na Zameo ih vjetar, Katoličkoj Crkvi je oporučno ostavio spomenuta prava, zajedno s imovinom u iznosu 15-20 milijuna dolara.

“Nadbiskupija Atalante blagoslovljena je velikodušnim darom zahvaljujući ljubaznosti Joea Mitchella”, izjavio je 2012. tadašnji nadbiskup Atalante Wilton Gregory.

“Ovaj dar je spremnik sredstava zarađenih genijem Margaret Mitchell i njezinim opisom surovosti južnjačkog života tijekom i nakon Građanskog rata.”

“Mitchellina obitelj ima ponosnu katoličku ostavštinu, a ovaj dar će omogućiti da ta ostavština i ponos budu podijeljeni s mnogim drugima u nadbiskupiji”, rekao je Gregory.

Iste je godine nadbiskup Atalante usmjerio 7,5 milijuna dolara fondu za izgradnju katedrale, 1,5 milijun dolara katoličkim dobrotvornim ustanovama za korištenje, te 2 milijuna dolara za osnivanje zaklade preko koje će se financirati buduće potrebe dobrotvornih ustanova.

Mitchell je nadbiskupiji ostavio i zbirku potpisanih prvih izdanja knjige Zameo ih vjetar na različitim jezicima, te neobjavljenu povijest svoje obitelji koju je napisao njegov djed i otac autorice knjige, Eugene Muse Mitchell.

Knjiga Zameo ih vjetar objavljena je 1936. godine te u prve tri godine od objave prodana u dva milijuna primjeraka u SAD-u, a i danas se prodaje u tisućama primjeraka. Filmska prava prodana su 1939.

Iz HBO-a su poručili da će film vratiti na platformu neodređenog datuma, s “pojašnjenjem o njegovom povijesnom kontekstu”.

Glasnogovornica Bijele kuće, Kayleigh McEnany, kritizirala je odluku HBO-a. “Gdje povlačite crtu? Čula sam da se na HBO-u više ne može pronaći Zameo ih vjetar jer je on iz nekog razloga sada uvredljiv”, rekla je McEnany dodavši kako se pita hoće li mjesta nazvana prema osnivačima SAD-a jednog dana također biti preimenovana.