Biskupija Cádiz i Ceuta u južnoj Španjolskoj počela je zaprimati zahtjeve vjernika koji traže početak kanonizacijskog procesa za Diega Valenciju, sakristana kojeg je u siječnju ove godine ubio muslimanski ekstremist, prenosi CNA.

Valenciju je mačetom usmrtio džihadist marokanskog porijekla Yassinne Kanjaa. Spomenuti je ušao u crkvu Gospe od La Palme u Algecirasu i počeo udarati mačetom po kipovima, svijećama i drugim predmetima.

Šezdeset petogodišnji Valencia suočio se s napadačem koji je nosio crnu galabiju (tradicionalnu marokansku haljinu). Nakon što ga je Kanjaa udario mačetom, sakristan je pobjegao iz crkve, gdje ga je džihadist sustigao te ga zatim usmrtio. Oni koji su poznavali Valenciu, kazali su da je bio “omiljen u župi i gradu zbog svoje predanosti i susretljivosti prema svima”.

Iste je večeri Kanjaa ozlijedio i svećenika u crkvi svetog Izidora, ubovši ga u vrat, ali srećom ozlijeđeni je preživio napad.

Prema riječima udruge “Ukorijenjeni u Kristu i društvu”, koja se zauzela za Valencijinu kanonizaciju, župnik crkve u kojoj se dogodio napad, vlč. Juan José Marina, već je zatražio od biskupa Rafaela Zornoze da započne s biskupijskom fazom kanonizacijskog procesa.

“Njegov ubojica mu je okončao život. Nećemo dopustiti da vrijeme ugasi sjećanje na njega i njegov izvanredni čin hrabrosti, nedvojbeno potaknut Duhom Svetim”, poručili su iz udruge.

Nakon Valencijina ubojstva, gradonačelnik Algecirasa José Ignacio Landaluce proglasio je dan žalosti, sa zastavama na pola koplja na općinskim zgradama, a glavni tajnik Španjolske biskupske konferencije ustvrdio je da je ubojstvo „imalo vjersku motivaciju mržnje prema vjeri”, uz naglasak da s obzirom na napadačevu pozadinu “ne možemo i ne trebamo demonizirati skupine u cjelini”.