Jedan sakristan je ubijen, a jedan svećenik ranjen tijekom napada na dvije katoličke crkve koji su dogodili u srijedu u Španjolskoj, prenosi CNA.

Obje crkve nalaze se u gradu Algeciras blizu krajnjeg južnog dijela Pirenejskog poluotoka preko puta Gibraltarskog tjesnaca.

Kako prenose lokalni mediji, osumnjičenik je ušao u crkvu svetog Izidora počeo mačetom udarati po kipovima. Svećenik ga je pokušao istjerati iz crkve, a kad je u tome uspio napadač odjeven u galabiju (tipičnu marokansku nošnju) ubo je svećenika u vrat.

Isti muškarac je zatim otišao do crkve Gospe od de La Palme u kojoj je, nakon što je nanio štetu, napao sakristana. U priopćenju se dodaje da je žrtva uspjela pobjeći iz crkve, ali je ponovno napadnuta i smrtno ranjena.

Iz Biskupije Cádiz-Ceuta u kojoj se nalazi grad Algeciras poručili su da je ozlijeđeni svećenik hospitaliziran te da je “srećom već izvan životne opasnosti”.

Spominjući se preminulog sakristana iz biskupije su kazali kako je bio „omiljen u župi i gradu zbog svoje predanosti ljubaznosti prema svima“.

Oko dvostrukog napada pokrenuta je sudska istraga, a istražitelji događaj tretiraju kao džihadistički teroristički napad.

Gradonačelnik Algecirasa, José Ignacio Landaluce, odredio je dan žalosti, sa zastavama na pola koplja na općinskim zgradama i najavio održavanje skupa ispred najveće crkve u gradu.

Glavni tajnik Španjolske biskupske konferencije, biskup César García Magán, priznao je da je “u ovom slučaju postojala vjerska motivacija mržnje prema vjeri”, ali je naglasio da “ne možemo i ne trebamo demonizirati skupine u cjelini”.

Magán je izrazio „najoštriju i potpunu osudu“ napada „s posebnom težinom, kada se ovo nasilje krivo pokušava opravdati u Božje ime. To je uzimanje Božjeg imena uzalud, kako god da nazivali tog jedinog pravog Boga.”