Foto: screenshotPresveti oltarski sakrament stvarna je Kristova prisutnost i neizmjeran dar Crkvi i svijetu. Svjesni te činjenice, vjernici iz Porto Rica riskirali su svoje živote kako bi spasili tabernakul, nakon što je tu otočnu državu pogodio potres magnitude 6,4 po Richteru.

Od posljedica potresa mnoge su građevine na otoku oštećene, uključujući crkvu Bezgrešnog Začeća u Guayanilli koja je upotpunosti uništena.

Prije potpunog urušavanja, nekoliko je vjernika ušlo u već oštećenu crkvu kako bi izvukli tabernakul s hostijama u akciji koja ih je skoro koštala života.


Naime, crkva Bezgrešnog Začeća je već bila znatno oštećena nakon prvog udara potresa. Vjernici su zajedno s vlč. Melvinom Díazom i vlč Orlandom Riverom ušli u crkvu te zatekli tabernakul koji se jedva držao na oštećenom oltaru. “Gotovo da je visio u zraku, lagano se držeći za nagnuti oltar”, ispričali su svjedoci.

Nekoliko minuta nakon što su iznijeli tabernakul na sigurno, novi val podrhtavanja potpuno je srušio crkvu.

“Kao da je potres čekao da se hostije iznesu kako bi nastavio s uništenjem”, naveo je portorikanski katolički list El Visitante.

Hostije koje su bile razasute po tabernakulu je pokupio vlč. Rivera, dok se vlč. Melvin pobrinuo za veliku hostiju koja se koristi za klanjanje.

Nakon akcije spašavanja, vjernici laici su zajedno sa svećenicima krenuli u malu procesiju preko ruševina, izvijestio je portorikanski katolički list. “Vjernici s tabernakulom, vlč. Orlando s ciborijem i vlč. Melvin s velikom posvećenom hostijom. Otišli su do župnog dvora u blizini crkve, kako bi zaštitili Presveti sakrament sa svim dostojanstvom koje zaslužuje.”

Ivo Džeba | Bitno.net