Foto: screenshotVisoki sud Australije zaprimio je posljednje podneske tužiteljstva i obrane u slučaju kardinala Pella, prije zasjedanja koje započinje 11. ožujka.

Okosnica čitave tužbe protiv kardinala Pella je svjedočanstvo žrtve, budući da je riječ o jedinom živućem svjedoku navodnog zlostavljanja, dok je obrana svoju poziciju u velikom dijelu temeljila na izdvojenom mišljenju suca Žalbenog suda Marcusa Weinberga koji je ustvrdio kako dokazi osobe koja je podnijela tužbu protiv Pella sadrže nedosljednosti te da im nedostaje dokazna vrijednost.

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine, većinom glasova (2 prema 1) Žalbeni sud odbio je žalbu kardinala Georgea Pella na presudu suda u Melbourneu koji je kardinala osudio na šest godina zatvora.

Odluka Žalbenog suda uključivala je, između ostaloga, i komentar kako su suci stekli dojam o Pellovoj krivnji “izvan razumne sumnje” i na temelju ponašanja žrtve tijekom iznošenja svjedočanstva. Pellovi odvjetnici smatrali su da je takav pristup suda bio pogrešan te su u svom podnesku Visokom sudu tražili da se u obzir uzme samo pisano svjedočanstvo, a ne i videozapis. U dopisu Visokom sudu svoj su zahtjev obrazložili kazavši kako su mnoga bitna pitanja na Žalbenom sudu promatrana kroz unaprijed stečenu naklonost prema podnositelju tužbe zbog njegova ponašanja pri iznošenju svjedočanstva.

U srijedu 11. ožujka, puni sastav Visokog suda prvo će, na temelju podnesaka i usmenih iskaza, odlučiti hoće li Pellu dati posebno odobrenje da bude saslušan na sudu. Ako saslušanje ne bude odobreno, kardinal će se vratiti u zatvor na izdržavanje još najmanje 32 mjeseca zatvorske kazne.

Ako saslušanje bude odobreno, suci će odmah nastaviti s postupkom. On će vjerojatno uključivati ispitivanje odvjetnika s obaju strana, za što je predviđen dodatni dan. Suci će se zatim povući na nekoliko mjeseci kako bi donijeli odluku o potvrdi Pellove kazne ili oslobađajuću presudu.

Priziv na Visoki sud ujedno je posljednji pravni potez koji je preostao kardinalu Pellu. Ako Visoki sud ne presudi u njegovu korist, Pell više neće imati pravo žalbe.

Bilo kakva odluka od strane Vatikana ili proces u okviru Kanonskog zakona počet će nakon što Visoki sud donese svoju konačnu odluku.

Ivo Džeba | Bitno.net