Kardinal George Pell

Kardinal George Pell/Foto: Vatican News

Vrhovni sud Australije, posljednja sudska instanca u toj zemlji, saslušao je 11. i 12. ožujka u Canberri žalbu kardinala Georga Pella (78), osuđenog na šest godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika, prenosi IKA.

Sedmero sudaca, posljednja nada kardinala Pella u oslobađajuću presudu, zatražilo je od obje strane daljnja pismena izjašnjavanja i dalo im dva radna dana da ih dostave. Nije poznato kada će sud objaviti svoju odluku.

Kardinal Pell uložio je žalbu na raniju osuđujuću presudu zbog seksualnog zlostavljanja dvojice maloljetnih dječaka, koje se, navodno, dogodilo u sakristiji katedrale u Melbourneu 1996. godine kada je Pell ondje bio nadbiskup. Prvostupanjsku presudu, objavljenu u veljači 2019., u kolovozu je odlukom 2-1 potvrdio Vrhovni sud države Victoria.

Australski vrhovni sud u studenome je prihvatio razmotriti slučaj, pritom zadržavši pravo da istovremeno odlučuje o dvije stvari: ima li Pell uopće pravo na žalbu te je li njegova žalba uspješna ili ne.

Prema pisanju nekih australskih i američkih medija kardinal Pell imao je “dobar dan na sudu”.

The Australian tako javlja kako je tužiteljstvo, predstavljajući sucima optužbu, odstupalo od “vremenskog okvira” u kojem se navodni zločin dogodio – što je bio jedan od temelja cijelog slučaja. Također, tužiteljstvo je priznalo da iskazi nekih svjedoka, ako ih se gleda “same za sebe”, pružaju dovoljno sumnje da spriječe osuđujuću presudu kardinalu. S druge strane, tužiteljstvo je istaknulo kako ukupni dokazi ipak upućuju na njegovu krivnju.

Catholic News Agency pak donosi izjave osoba bliskih australskom kardinalu. Prema njihovim informacijama, odvjetnici su Pellu, koji se navodno dobro osjeća, rekli nakon ročišta da može biti “oprezno optimističan” što se tiče konačne presude.

Podsjećamo kako je kardinal Pell tijekom cijelog procesa tvrdio da je nevin, a njegov slučaj pokrenuo je brojne rasprave unutar australske i crkvene javnosti.

Neki su pritom istaknuli kako postoje dobri razlozi za vjerovanje u kardinalovu nevinost.

Na njegovu stranu stali su brojni svjedoci koji su na suđenju istaknuli kako je “nemoguće” da se zlostavljanje odigralo u sakristiji i onako kako je optužba opisala. Njihovim iskazima priključile su se i bivše djelatnice katedrale u Melobourneu.

Također, urednik Mercatorneta Michael Cook istaknuo je kako su na suđenju izneseni dokazi da je druga navodna žrtva u slučaju – koja je preminula prije šest godina – više puta negirala da je ikada bila zlostavljana. Cook je citirao riječi Pellova odvjetnika koji je rekao da bi “samo luđak pokušao silovati dvojicu dječaka u sakristiji odmah nakon svečane svete mise”, ustvrdivši da Pell zasigurno nije lud. Pritom je podsjetio i na činjenicu da je upravo Pell 1996. uspostavio programe za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja, unatoč tome što su se pojedini australski biskupi u to vrijeme tome protivili, savjetujući ga da sačeka s tom odlukom.

Karinal Pell trenutno se nalazi u najstrože čuvanom zatvoru u Melbourenu. Onamo je premješten nakon što je netko dronom pokušao snimiti 78-godišnjeg kardinala kako obrađuje zatvorski vrt.

Njegov mandat kao pročelnika Tajništva za ekonomiju Svete Stolice istekao je u veljači 2019. i Papa ga nije produžio. Iz Vijeća kardinala, koje savjetuje Papu u pitanjima kurijalne reforme, kardinal je istupio još u prosincu 2018. godine.

Tino Krvavica | Bitno.net