Predsjednik Nacionalnog izvršnog odbora škotskih laburista, Andy Kerr, neugodno je iznenadio svojom primjedbom kako “možda neće” dati riječ delegatkinji nakon što je vidio kako se prekrižila.

Kerr je nakon održanog govora na glavnoj pozornici tijekom stranačke konferencije pozvao prisutne da postave pitanja. Nakon što je delegatkinja podignula ruku, Kerr je rekao: “Jeste li se upravo prekrižili? U tom slučaju možda nećete dobiti riječ.”

Zbog svoje primjedbe se kasnije ispričao, nazvavši ju nepromišljenom.

Čelnik škotskih laburista, Richard Leonard, gostujući u BBC-jevom jutarnjem programu osudio je Kerrov potez.

“To je potpuno neprihvatljivo i Andy Kerr se bezrezervno ispričao zbog svoje primjedbe”, rekao je Leonard, te dodao kako “u Laburističkoj stranci ne bi trebalo biti mjesta za takve stvari”.

Komentar je izazvao negodovanje kod nekih zastupnika Laburističke stranke, koja se bori kako bi pridobila nazad glasove katolika koji su na posljednjim izborima podržali Škotsku narodnu stranku.

“Nisam mogao vjerovati onome što sam čuo”, komentirao je jedan laburistički zastupnik za škotski Sun; “antikatolička uvreda od strane predsjedavajućeg na konferenciji Laburističke stranke.”

“Kako bismo imali ikakve šanse ponovno pobijediti u Škotskoj”, dodao je drugi zastupnik, “trebamo ponovno pridobiti desetke tisuća katoličkih glasača koje smo izgubili na prošlim izborima u korist Škotske narodne stranke. Pogled na predsjedavajućeg koji ismijava osobu zato što se blagoslovila uživo na televiziji na konferenciji naše stranke ne pomaže baš ostvarenju toga cilja.”

Ivo Džeba | Bitno.net