Više od stotinu anglikansnih svećenika iz biskupije Oxford potpisalo je pismo u kojem kritiziraju stav svojih biskupa po pitanju pričešćivanja i zaređivanja seksualno aktivnih homoseksualaca. Upozorili su kako bi mnogi od njih mogli napustiti biskupiju ukoliko se stav biskupa ne uskladi s crkvenim naukom.

Njihovo je pismo stiglo kao odgovor na upute koje su biskupi poslali 31. listopada prošle godine, a u kojima stoji kako “nikoga ne treba isključiti ili obeshrabriti od primanja sakramenta krštenja ili Gospodinove večere na temelju njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta”, te da “LGBTI+ osobe također mogu biti pozvane na vodstvo i služenje u lokalnim crkvama”.

Nezadovoljni klerici u svome su pismu izrazili “zaprepaštenost” kako nigdje u biskupskim uputama nije bilo “artikulacije trenutnog nauka Engleske crkve po pitanju braka i spolnih odnosa, utemeljenih na riječima Svetoga pisma, niti je igdje izražena podrška tog nauka. Umjesto toga, čitamo napomene o ‘promjenama stava’, poštovanju prema ‘drugačijim pogledima’, i spremnosti na ‘slušanje drugačijih struja u debati’.

Po pitanju davanja vodstva aktivnim homoseksualcima nad crkvenim zajednicama, svećenici su dali do znanja da ne mogu prihvatiti kao vođe one “koji promiču način života koji je u neskladu s novozavjetnim naukom”.

Problematičan im je i stav kako nikoga ne bi trebalo isključiti od primanja sakramenata krštenja i euharistije, budući da je to u neskladu sa “svjedočanstvom Svetog pisma”. “Za rane kršćane ovi sakramenti su bili samo za one koji drže zajedništvo vjere (npr. Dj 2, 41-42), a nauk apostola Pavla u 1 Kor 11, 27-29 jasno odvraća od sudjelovanja u Gospodnjoj večeri one koji nisu ispitali svoju savjest”, navode.

“Zabrinuti smo i pozivanjem na LGBTI+ ‘identitet’”, stoji u pismu oksfordskih svećenika, koji naglašavaju da se kršćanima identitet nalazi ‘u Kristu’.

“Želja za novim oblicima ‘uključivanja’ mogla bi završiti isključivanjem onih koji se drže tradicionalnog nauka Pisma”, pišu svećenici te upozoravaju kako se time čini i “velika šteta i nepravda našim gay i lezbijskim braći i sestrama u Kristu, navodeći ih da vjeruju kako Bog blagoslivlja seksualnu intimnost unutar istospolne zajednice”, koja je rezervirana samo za brak između muškaraca i žene.

Želeći naglasiti veličinu problema koji ova tema predstavlja, 104 anglikanska svećenika iz biskupije Oxford istaknula su kako bi mnogi od njih mogli napustiti biskupiju ukoliko se ovaj problem ne uzme s velikom ozbiljnošću.

“Situacija je ozbiljna. Ako joj se ne posvetite, bit će nam teško dati podršku biskupskom vodstvu po ovom pitanju, a brojne naše crkve bi mogle poželjeti pronaći alternativne načine primanja episkopalnog vodstva, uviđajući da je vaš stav bitno drugačiji od njihovog. To bi bila tragedija”, zaključili su svećenici svoje pismo.

Ivo Džeba | Bitno.net