Više od stotinu parova koji su živjeli zajedno, ali još nisu bili vjenčani, prošlog su tjedna proslavili sakrament ženidbe u katedrali glavnog paragvajskog grada Asunción.

Većina parova, okupljenih iz osamnaest različitih župa, izjavili su kako su živjeli nevjenčani zato što nisu imali dovoljno sredstava kako bi sami pokrili troškove vjenčanja. Zahvaljujući programu zaklade Santa Libra, uz suradnju nadbiskupije Asunciona i zajednice Kristovih misionarskih obitelji, omogućeno je da njih sto jedanaest sklopi ženidbeni sakrament u zajedničkome slavlju.

Svaki par je imao svoju priču, od onih koji su se poznavali desetljećima, do onih koji su se poznavali mnogo kraće od toga poput Julián Bobadilla i njegove djevojke. Julián, koji je prije sklapanja braka bio jedanaest mjeseci u vezi sa svojom suprugom, izjavio je da su se planirali vjenčati u siječnju iduće godine, ali su iskoristili ovu priliku kako bi prošli povoljnije.

Na slavlju su sudjelovali djeca i rodbina vjenčanih parova, zajedno s njihovim kumovima, a misno je slavlje prevodio vlč. Oscar González, generalni vikar nadbiskupije, uz koncelebraciju šesnaest ostalih svećenika i đakona.

Program duhovne formacije i psihološke pomoći koji su parovi prošli uoči vjenčanja, za cilj je imao pomoći im da razumiju značenje kršćanskog braka te činjenicu da je zajedništvo s Bogom ključ izgradnje snažnih obitelji.

Kako mladenci ne bi imali gotovo nikakvih troškova pobrinuo se lanac supermarketa u kojem su mnogi od njih zaposleni, koji je platio vjenčanice, odijela, šminku i prijevoz novih bračnih parova.

Vjenčanje se održalo kao dio proslave pedesete obljetnice Zaklade Santa Librada, koja obiteljima u najsiromašnijim dijelovima Paragvaja pruža potporu u obliku profesionalnog i duhovnog obrazovanja.

Ivo Džeba | BItno.net