Dvojica braće ribara i zaljubljenika u arheologiju, Moshe i Yuval Lufan, godine 1986. na dnu Galilejskog mora pronašli su drveni brod star dvije tisuća godina. Vijest o nevjerojatnom otkriću drvenog broda, koji je ostao sačuvan jer je njegov trup stoljećima bio prekriven stvrdnutim muljem, munjevito se proširila svijetom, donosi Aleteia.

Brod je ubrzo nazvan „Isusovom lađom“, ali ne zbog toga što se doista smatra da je naš Gospodin u njemu plovio sa svojim učenicima, nego zbog toga što potječe iz prvih kršćanskih vremena (prvog stoljeća) te nalikuje na plovilo koje je opisano u izvještajima iz Evanđelja.

Brod je dugačak više od osam metara i širok oko 2,5 metra, a izrađen je od cedrovih dasaka koje su bile spojene udubljenim i klinastim zglobovima. Dno broda je bilo ravno što je ribarima omogućilo da se tijekom ribolova približe plitkim vodama blizu obale. Plovilo je imalo jedno jedro, a pokretala su ga četvorica veslača, dok je u njega stalo više od deset osoba.

Znanstvenici su pomoću radioaktivnog ugljika odredili starost drva i zaključili kako je plovilo izrađeno između 40. i 50. godine nakon Krista. Način konstrukcije broda u skladu je s biblijskim tekstovima, ali i zapisima rimskih autora te drvenim mozaicima iz Isusova doba. Restauracija „Isusove brodice“ trajala je 14 godina, a ona je danas izložena u Muzeju Yigal Alon koji se nalazi u Kibbut Ginosaru.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net