Papa Franjo će 15. svibnja ove godine imenovati pet novih svetaca, a među njima i trapističkog redovnika koji se odrekao bogatstva kako bi postao svećenik – Charlesa de Foucaulda. Isusove male sestre predstavljaju samo jednu od nekoliko desetaka redovničkih zajednica koje su inspirirane njegovim životom. Ne čudi, stoga, da se u upravo i njihovoj generalnoj kući u Rimu nalazi muzej koji donosi priču o bratu Charlesu.

„Čim uđete u muzej možete vidjeti sandale i kompas. Ove dvije stvari predstavljaju simbol njegove želje da bude povezan s ljudima. Naime, trebao je hodati kako bi se susretao s ljudima, a kompas je koristio kako se tijekom dugoga hoda pustinjom ne bi izgubio“, objašnjava sestra Claire Nicole. Ovdje se nalazi i oltar koji je brat Charles konstruirao kako bi mogao služiti svete mise u Alžiru, ali i njegova umjetnička djela.

U muzeju se također mogu razgledati brojni rukom rađeni predmeti koji pokazuju u kakvim je uvjetima živio budući svetac. Sestra Claire Nicole za Rome Reports izdvaja pisma koja je brat Charles slao redovnicima poslanima u Prvi svjetski rat.

„Na vrhu papira je uvijek nacrtao mali križ i srce. Jedan redovnik je škarama izrezao taj komadić papira i darovao ga redovnicima koji su odlazili u borbe. Brat Charles je još uvijek bio živ… To pokazuje da se već tijekom njegova života znalo da je on svetac“, kaže sestre Claire Nicole.

Više o Charlesu de Foucauldu možete pročitati OVDJE, a njegova prekrasna molitva predanja nalazi se OVDJE.