U ranim jutarnjim satima 10. srpnja pljačkaši su provalili u samostan Sestara Bannabikira, koje su poznate kao Marijine Kćeri, koji se nalazi u mjestu Bwanda, oko 100 kilometara udaljenom od glavnog grada Ugande Kampale.

Crux Now piše da su prilikom pljačke pretukli i silovali nekoliko redovnica. U samostanu je tijekom pljačke bilo pedeset časnih sestara.

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni je naredio istragu ovoga strašnog događaja. Policijske snage danonoćno nadgledaju samostan kako bi spriječili buduće slične događaje. Časne sestre vode lokalnu školu,  farmu mlijeka, tvornicu svijeća, pekarnicu i ribnjake te šiju liturgijsko ruho. Policija je izjavila kako su pljačkaši isključili sigurnosne kamere i ukrali diskove na kojima su pohranjene snimke.

Sestra Bernadette Namabalilwa je opisala kako su napadači „prebijali redovnice tražeći novac“. Dodala je kako su nakon pljačke pobjegli s novcem, mobitelima i prijenosnim računalima. Pljačkaši su navodno preskočili zid perivoja samostana te u potrazi za dragocjenostima i novcem ušli u sobe redovnica.

Sestra Sylvia Namulondo je izjavila kako su časne sestre spavale kada su muškarci upali u samostan. „Tukli su nas i zahtijevali novac. Rekli smo im da mi nemamo novac, nego samo krunice i sličice Blažene Djevice Marije, ali oni nas nisu htjeli pustiti“, kaže sestra Sylvia.