IX. Svjetski susret obitelji započinje danas u večernjim satima svečanim otvorenjem u Dublinu, dok će sutra započeti programi u 26 irskih biskupija, gdje su smješteni sudionici. Tema susreta, koji se održava od 21. do 26. kolovoza, je “Evanđelje obitelji – radost za svijet”. Vrhunac će biti završno misno slavlje u nedjelju, 26. kolovoza, koje će predvoditi papa Franjo. On će se dan ranije, 25. kolovoza, pridružiti tome međunarodnom susretu obitelji koji će okupiti sudionike iz cijeloga svijeta. Na susretu u Dublinu sudjeluju i predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, dubrovački biskup Mate Uzinić te voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar Krešimir Hodžić.

Ovogodišnji Svjetski susret obitelji, održava se gotovo 25 godina poslije prvoga, koji je bio na poticaj sv. Ivana Pavla II. u Rimu. Do sada se održao na tri kontinenta, u šest gradova – u Rimu dva puta, zatim u Riju de Janeiru, Manili, Valenciji, Méxicu, Milanu i Philadelphiji.  Na prvom susretu u Rimu, koji se održao 1994. godine, papa Ivan Pavao II. izjavio je kako je potrebno graditi civilizaciju ljubavi.

Inače, Ivan Pavao II. je na početku svojega pontifikata izjavio kako će mu upravo katoličke obitelji predstavljati prioritet, a 1981. godine je objavio apostolsku pobudnicu o zadaćama kršćanske obitelji u svijetu, Familiaris consortio. Tema ovogodišnjeg susreta jest jedan od dokumenata pape Franje, Amoris Laetitia, koji se također odnosi na izazove u katoličkim obiteljima. „Gospodin je stvorio ljubav u čovjeku. On ju je darovao i usadio u svaku osobu. O toj ljubavi je potrebno govoriti. Kada govorimo o braku, onda treba isplivati upravo ta sreća ljubavi“,  izjavio je kardinal Kevin Farrell, perfekt Dikasterija za laike, obitelj i život.

Papa Ivan Pavao II. je na početku trećeg tisućljeća naglasio važnost ulaganja u obitelj kao jezgru budućeg društva. Njegov nasljednik, papa Benedikt XVI., obitelj je nazvao odašiljačem društvenih i kršćanskih vrijednosti, a papa Franjo se tijekom dosadašnjeg pontifikata usredotočio na unutarnju dinamiku obitelji. Na susretu u Philadelphiji papa Franjo je podsjetio kako je potrebno prihvatiti da ne postoji savršena obitelj i predložio ponovno otkrivanje vrijednosti oprosta unutar obitelji.

IKA | Bitno.net