Nedavno je objavljen dokumentarni film „Jakob Gapp, svećenik koji se suprotstavio Hitleru“, s nevjerojatnom pričom o pripadniku katoličkog reda Marijanisti koji je bio ubijen jer se borio protiv nacista, donosi Rome Reports. „Otkada su 1983. nacističke trupe ušle u Austriju, on se javno i privatno suprotstavljao nacistima, zbog čega je dva puta bio prijavljen Gestapu“, objašnjava producent filma Manuel Cabo.

Jakov Gapp je rođen 26. lipnja 1897. u Wattensu kao sedmo dijete Martina i Antone Wach, a već je sljedećeg dana kršten u lokalnoj crkvi svetog Lovre. U mladosti je služio kao vojnik na talijanskom frontu od 1915. do 1916. godine, a ratište je napustio zbog ranjavanja. Godine 1920. je započeo formaciju u marijanistima, nakon što mu je jedan rođak pričao o ovome katoličkom redu.

Za svećenika je zaređen 1930. godine u katedrali u Fribourgu. Do 1938. godine je služio kao kapelan i svećenik u nekoliko marijanističkih škola, gdje je redovito propovijedao protiv nacističkih načela, koje je nazvao nespojivima s temeljnom kršćanskom etikom i nepomirljivima s katoličkom vjerom. Zbog svojih izjava je 1938. godine, kada su nacisti ušli u Austriju, prijavljen i morao je napustiti Graz.

Nakon toga je određeno vrijeme djelovao u Tirolu gdje mu je Gestapo zabranio da drži vjeronauk. Svećenik je odbio nositi bedž sa svastikom i pozdravljati prolaznike s „Heil Hitler“. Jednom prilikom je u javnosti prekorio kolegu učitelja koji je izjavio kako „Čehe treba mrziti i ubijati“. Svoje je učenike poučavao kako je ljubav prema svim ljudima, bez obzira na njihovu rasu ili religiju, ključna za zajedništvo te da se smije štovati Boga, a ne Adolfa Hitlera.

U prosincu 1938. godine u jednoj propovijedi je branio papu Pija XI. od nacističkih napada te uputio vjernike da čitaju kršćansku književnost, a ne nacističku propagandu. Zbog sve ozbiljnijih prijetnji od strane nacista bio je primoran 1939. iseliti u Španjolsku, gdje je služio u nekoliko marijanističkih zajednica. Tijekom jednog boravka u britanskom konzulatu, kada je bezuspješno pokušao zatražiti vizu za boravak u Engleskoj, iz tiskovina je saznao za holokaust i ostale nacističke zločine.

Gestapo je neprestano slijedio njegove pokrete i 1942. godine osmislio način kako da ga izvuče iz Španjolske, odnosno do francuske granice, kako bi ga uhitio. Do svećenika su poslali informaciju kako se blizu francuske granice nalaze dvojica židovske braće koji se žele krstiti. Svećenik je odlučio napustiti Španjolsku kako bi ih spasio. Naposljetku se doznalo kako su dvojica muškaraca ustvari prikriveni nacisti, koji su svećenika dovukli na piknik, gdje je 1942. godine naposljetku uhićen.

Svećenik je na ispitivanju imao tako odlučan i hrabar stav da je sam Heinrich Himmler zatražio da pregleda kompletnu dokumentaciju te kasnije komentirao njegovu čvrstu posvećenost katoličanstvu. Himmler je čak izjavio kako bi nacisti u toj fazi dobili rat da su u svojim redovima imali čovjeka koji je posvećen svojem cilju kao što je ovaj svećenik posvećen vjeri. Dana 2. srpnja 1943. godine osuđen je na smrt, a 13. kolovoza iste godine je ubijen.

Postupak beatifikacije pokrenut je 1987. godine u Beču. Slugom Božjim je proglašen u listopadu iste godine, a papa Ivan Pavao II. ga je 1996. godine proglasio blaženikom.

„On je osoba koja nadilazi vjerski teren, jer je povijesno vrlo važan, ali i kao svećenik, marijanist koji se otvoreno suočio s nacističkim i fašističkim režimom. Mislim da nam njegov primjer može pomoći i u ovim čudnim vremenima u kojima živimo“, objašnjava producent filma. Dokumentarni film je sniman u Austriji, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, a u njemu se, između ostalog, prikazuje zatvor, mjesto pogubljenja te originalni dokument smrtne presude.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net