Ovih dana svijetom su se proširile potresne slike s otoka Sveti Vincent, koji je prekriven pepelom nakon snažnih vulkanskih erupcija. Nekoliko tisuća ljudi sklonilo se u prihvatnim centrima u školama i crkvama, piše CNA. Biskupija Kingstown na Facebooku je objavila: „Dok nastavljamo moliti za naš narod, pozivamo vas da se posebno sjetite onih koji su raseljeni.“

On Friday, April 9, 2021 at approximately 8:40 a.m. the La Soufriere Volcano erupted explosively.

The majority of…

Objavljuje Catholic Diocese of KingstownSubota, 10. travnja 2021.

Prva erupcija vulkana Soufrière dogodila se u petak oko 9 sati ujutro, a stupovi dima uzdizali su se 8 kilometara u zrak. Druga eksplozija uslijedila je u nedjelju te je prouzročila prekid struje i isporuke vode. Pretpostavlja se da bi u idućih nekoliko dana ili tjedana moglo uslijediti još erupcija.

Inače, ovaj je vulkan posljednji put eruptirao 1979. godine. Najrazornija erupcija dogodila se 1902. godine kada je poginulo oko 1600 ljudi, javlja Associated Press.

Na devet naseljenih otoka države Sveti Vincent i Grenadini, koja je nekada bila britanska kolonija, živi oko 100 tisuća ljudi. Njih oko 16 tisuća nalazi se u tzv. crvenoj zoni, odnosno na sjeveru Sv. Vincenta, gdje prijeti najveći rizik od erupcija.

Inače, prizori s otoka Svetog Vincenta su apokaliptični. Pepeo otežava vidljivost i može uzrokovati probleme s dišnim sustavom. Postoji zabrinutost da bi se među stanovništvom u prihvatnim centrima mogao proširiti koronavirus.

Evakuirano stanovništvo sklonilo se i u katoličke crkve i škole. Na stranicama Biskupije Kingstown piše kako postoji „hitna potreba za madracima, posteljinom i jastucima“ te se donatori pozivaju da ove potrepštine ostave ispred katedrale.