Oko 60.000 vjernika okupilo se danas kod poljskog grada Włocławeka kako bi se pomolili u velikoj molitvenoj inicijativi „Poljska pod križem“ koja ima za cilj, kako su naveli njezini organizatori „obnoviti vjeru Crkve u Poljskoj tamo gdje je sve započelo – pod križem“.

Organizatori akcije su biskupija włocławska i Zaklada Solo Dios Basta, koja je svojedobno organizirala i molitvenu akciju „Krunica na granicama“. Okupljanje se dogodilo na velikoj poljani, na aerodromu kod grada Włocławeka. To je isto mjesto gdje je sv. Ivan Pavao II. tijekom apostolskog pohoda domovini 1991. posvetio veliki križ koji je tamo podignut u znak mučeničke smrti vlč. Jerzyja Popiełuszka, kapelana pokreta Solidarnost koji je ubijen 1984. u Włocławeku.

Sada su se poljski katolici okupili tamo na blagdan Uzvišenja Svetog Križa kako bi ponovili svoj zavjet vjernosti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. U velikom euharistijskom slavlju koje je predvodio, biskup Włocławeka Wiesław Mering podsjetio je u homiliji na riječi sv. Ivana Pavla II. izrečene na tom istom mjestu kada je pozvao svoje sunarodnjake da „brane križ“.

„Potrebna nam je ta pouka križa…. Tu smo kako bi pozvali Boga u naša srca i naše domove, našu domovinu, naš kontinent, kako bi mu ponudili naknadu za grijehe antikulture koja ponižava čovjeka, a Boga baca u zapećak“, rekao je biskup.

Cijelodnevni program je osim euharistijom bio ispunjem molivama krunice, Krunice Božjeg milosrđa, raznim nagovorima, a završio je Križnim putem i klanjanjem pred Presvetim Sakramentom koje je trajalo sve do jutarnjih sati.

Glavni organizator inicijative Lech Dokowicz održao je nagovor u kojemu je upozorio kako se ovo okupljanje događa u trenutku kada se čitavi narodi u Europi predaju apostaziji, donoseći zakone koji legaliziraju ubijanje kroz abortus i eutanaziju.

„Narodi i zemlje koje se ne odreknu toga grijeha neće spoznati mir“, rekoa je Dokowicz.

Tijekom Križnoga puta, nakon svake postaje, okupljeni su mogli čuti svjedočanstva ljudi koji su iskusili patnju ili osjetili razorno djelovanje grijeha. Tako su, među ostalim, o svojoj bliskosti s Bogom i njegovim spasonosnim djelovanjem svjedočili žena koja je učinila abortus, muškarac koji je pod utjecajem narkotika ubio svoga najboljeg priatelja, muškarac kojega je svećenik seksualno zlostavljao zbog čega je neko vrijeme napustio Crkvu ili majka koja je izgubila 12-ogodišnju kćer koju su silovali i ubili.

Nakon Križnog puta biskup Mering je pročitao tekst posvećenja Poljske vladavini zakona Isusa Krista.

Osim u Włocławeku slična okupljanja, ali naravno manja, bila su danas organizirana u velikom broju poljskih župa u samoj Poljskoj i iseljeništvu.

Goran Andrijanić | Bitno.net