Naslov olimpijskog pobjednika u skoku na vis na Olimpijskim igrama u Tokiju podijelila su dva atletičara: Kataranin Mutaz Essa Barshim i Talijan Gianmarco Tamberi. Obojica su preskočila 2,37 metara iz prvog pokušaja.

Talijan i Kataranin triput su rušili letvicu na 2,39. Nakon toga su mogli nastaviti skakati za zlato na nižim razinama ili se dogovoriti da podijele zlatnu medalju. „Pogledao sam Tamberija, on je pogledao mene, i znali smo: to je to…“, izjavio je Barshim.

„Mogu li se uručiti dva zlata?“ upitao je sudca. Sudac mu je odgovorio kako je to moguće, a potom su dvojica sportaša skočila jedno drugome u zagrljaj.

„On je jedan od mojih najboljih prijatelja, ne samo na stazi, nego i izvan nje. Mi radimo zajedno. Ostvario mi se san. Ovo je pravi duh, sportski duh. Nadam se da smo ovim potezom uspjeli poslati poruku“, izjavio je zlatni olimpijac Barshim.

Njegov suparnik i prijatelj, Tamberi, zbog ozljede gležnja morao je 2016. godine propustiti Olimpijske igre u Rio de Janeiru i umalo je prekinuo karijeru. Njegovom suparniku i prijatelju Barshimu ovo je treća olimpijska medalja, nakon što je u Londonu osvojio broncu, a u Rio de Janeiru srebro. Inače, zlatna medalja posljednji je put podijeljena 1912. godine.