Borba malenog Alfieja Evansa, dječaka koji je preminuo u dobi od samo 23 mjeseca, punila je novinske stupce. U teškoj i mukotrpnoj borbi za njegov život, odnosno protiv liječničke odluke da se prekine s njegovim liječenjem, roditeljima su se pridružili milijuni ljudi, predvođeni Svetim Ocem. Javnost se usprotivila sudskoj odluci da se dječaka isključi s aparata i tako osudi na smrt. Papa Franjo je tada naglasio kako je samo Bog gospodar života i On odlučuje kada će čovjek umrijeti.

Četiri mjeseca nakon smrti malog Alfieja Evansa njegovi roditelji, Kate i Tom, pojavili su se na televiziji s novim sinčićem. Mali Thomas rodio se 6. kolovoza, a unatoč strahu da bi mogao patiti od iste bolesti koja je uzela život Alfieju, dosadašnji rezultati pretraga pokazuju da se radi o zdravom djetetu.

Dječak Thomas je nedavno napunio pola godine, donosi Faith Wire. Njegov otac Tom tvrdi kako je obitelji donio novu radost, iako im istovremeno nedostaje njihov stariji sin. „Thomas nevjerojatno nalikuje Alfieju i svaki dan nas podsjeća na njega. Na neki način osjećamo kako su obojica s nama. Njihova sličnost je nevjerojatna“, ispričao je otac za Sunday Mirror. Otac tvrdi kako je njegov mlađi sin nasmiješena beba koja ga je nakon velike tragedije probudila i ponovno vratila u život.

Inače, Tom i Kate su tijekom borbe za Alfieja prikupili 140 tisuća funti pomoći za njegovo liječenje, koje planiraju preusmjeriti za drugu bolesnu djecu. „Voljeli bismo Thomasu, kada malo odraste, objasniti kroz što je sve njegov brat morao proći i kako se iz te muke ipak rodilo nešto dobro. Želimo pomoći bolesnoj djeci diljem Velike Britanije i svijeta”.

Otac je dodao i kako je Kate predivna majka, koja se ipak često suočava s boli zbog gubitka prvog djeteta. „Naravno da se ona ponekad osjeća tužno i uznemireno. Majke su ipak posebno povezane sa svojom djecom, a pogotovo s prvim djetetom…“, kaže.

Također se prisjetio perioda koji su proveli u bolnici Alder Hey, gdje je Alfie preminuo. „Bilo je bolno. Bilo nam je teško svakodnevno slušati liječnička opravdavanja. Liječnici su Kate govorili kako se ja ponašam krivo, a Kate je zbog trudnoće bila jako emotivna. Voljeli smo Alfieja i za njega smo željeli samo najbolje. Ostali smo jaki“, kaže.

Alfie je preminuo u travnju prošle godine. „Moj je gladijator noćas položio štit i dobio krila. Volim te, moj momčiću“, priopćio je njegov otac Thomas na Facebooku, a Kate James, Alfiejeva majka, napisala je: „Naš je sinčić noćas dobio krila. Naše je srce slomljeno. Hvala svima na vašoj potpori.“

Papa Franjo se u tweetu sjetio Alfieja Evansa te je napisao: „Duboko sam pogođen smrću malog Alfieja. Danas se posebno molim za njegove roditelje, dok ga Bog Otac prima u svoj nježni zagrljaj.“

Rašeljka Zemunović | Bitno.net