Jučer je u 2:30 po mjesnom vremenu u dječjoj bolnici Alder Hey u Liverpoolu preminuo 23-mjesečni britanski dječak Alfie Evans. „Moj je gladijator noćas položio štit i dobio krila. Volim te, moj momčiću“, priopćio je njegov otac Thomas na Facebooku, a Kate James, Alfiejeva majka, napisala je: „Naš je sinčić noćas dobio krila. Naše je srce slomljeno. Hvala svima na vašoj potpori“.

Papa Franjo se u jučerašnjem tweetu sjetio Alfieja Evansa te je napisao: „Duboko sam pogođen smrću malog Alfieja. Danas se posebno molim za njegove roditelje, dok ga Bog Otac prima u svoj nježni zagrljaj“.

Podsjećamo da je Alfie Evans bolovao od nepoznate degenerativne bolesti mozga i za kojeg je britanski sud odlučio da mu treba isključiti mehaničku ventilaciju. Njegovi su se roditelji obratili i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, no Sud je odbio reagirati. Prošle je pak srijede, 25. travnja, britanski žalbeni sud odbacio zahtjev Alfiejevih roditelja da prebace svog sina u Italiju gdje bi se dječja bolnica Bambino Gesù u Rimu skrbila o malom Alfieju o vlastitom trošku. Dodajmo i to da je Italija Alfieju dala talijansko državljanstvo.

Papa Franjo zatražio je od svojih suradnika da učine sve moguće kako bi prebacili dječaka. U ponedjeljak, 23. travnja, Sveti se Otac u svojoj tweet-poruci spomenuo Alfieja: „Duboko dirnut molitvama i velikom solidarnošću s malim Alfiejem Evansom, ponavljam svoj apel kako bi se čulo trpljenje njegovih roditelja i uslišila njihova želja da se pokuša s novim mogućnostima liječenja“. Međutim, tog su istog dana u 23:17 liječnici isključili mehaničku ventilaciju smatrajući da će umrijeti ubrzo nakon toga. Dječak je pak uspio samostalno disati pet dana da bi jučer u 2:30 po mjesnom vremenu preminuo.

Komentirajući slučaj Alfieja Evansa, Alberto Gambino, predsjednik talijanske udruge „Znanost i život“, u razgovoru je za našu radijsku postaju napomenuo kako je u ovom slučaju nedostajalo ljudskosti. Smatra da nije slučajno što se slučajevi poput ovoga događaju u anglo-saksonskim bolnicama koje posjeduju krutost u pogledu primjene propisā. Iz tog je razloga u takvim slučajevima potrebno obnoviti ulogu roditeljā, obitelji. Trebamo paziti na to da protokoli ne prevladaju nad ljudskim odnosima, a u ovom slučaju nad savezom koji uvijek mora postojati između liječnika, pacijenta i obitelji – rekao je Alberto Gambino.

*Kratki pregled cijelog slučaja Alfieja Evansa možete pročitati OVDJE.

Radio Vatikan | Bitno.net