Foto: TwitterMarš održan na Svjetski dan žena u Meksiku poprimio je nasilan karakter nakon što su prosvjednici vandalizirali spomenike, crkve i javne zgrade.

Jedno od najvećih nasilja u sklopu marša dogodilo se u Meksiko Cityju ispred gradske katedrale, na koju su prosvjednice bacale molotovljeve koktele i boju. Katedralu je štitila ženska policijska postrojba potpomognuta vjernicima koji su se okupili kako bi zaštitili crkveni prostor.

Od napada nije bila pošteđena ni Nacionalna palača u kojoj boravi meksički predsjednik, dok su pojedini prosvjednici zadobili opekline i druge oblike ozljeda u metežu koji je nastao.

Prema službenim brojkama, na maršu u Meksiko Cityju sudjelovalo je oko 80 tisuća ljudi, a iako su organizatori rekli kako mu je namjera bila upozoriti na problem femicida, prosvjednici su također navodili podršku pobačaju kao jedan od razloga prosvjeda. O tome svjedoči i činjenica da su mnogi nosili zelene bandaže koje simboliziraju podršku “pravu na pobačaj” u Meksiku.

Želeći upozoriti na paradoksalnost njihovih stavova, članovi pro-life grupa dijelili su prosvjednicima letke s objašnjenjem da je pobačaj femicid, koji su kasnije bili rasparani ili zapaljeni.

Crkve i javne građevine bile su predmet napada i u drugim meksičkim gradovima. Do jučerašnjeg dana prijavljene su znatne štete na katoličkim crkvama u Xalapi, Campecheu i katedrali u Hermosillu. U Hermosillu su se prosvjednici htjeli probiti u katedralu, ali su ih vjernici zaustavili zabarikadiravši se unutra kako bi je zaštitili, što se vidi u videu.

Kao meta napada našao se i spomenik vlč. Antonija Alcalde y Barrige ispred Sveučilišta u Guadalajari koje je on osnovao. Spomenik je od feministkinja branila jedna vjernica s krunicom u ruci.

Komentirajući nasilja koja su se dogodila, glasnogovornik nadbiskupije Mexico Cityja rekao je: “Smatram da je važno reći kako je kriza vrijednosti i nasilje nad ženama tema koja bi nas trebala ujediniti kako bismo zajednički radili u nastojanjima oko dara mira. Podijeljeno djelovanje i stvaranje sukoba samo će naštetiti naporima da se nasilje zaustavi.”

Ivo Džeba | Bitno.net