U video-poruci 46. zasjedanju Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi 23. veljače tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher upozorio je da je pandemija koronavirusa dovela u pitanje zauzimanje za zaštitu i promicanje osnovnih ljudskih prava, istodobno istaknuvši njihovu važnost.

Katolička Crkva zabrinuta je zbog narušavanja temeljnoga ljudskoga prava na vjersku slobodu do kojega dolazi zbog pandemije, budući da neke epidemiološke mjere onemogućavaju poštovanje toga prava. „Ljudska prava smiju se ograničavati samo u stanju krajnje nužnosti i ta ograničenja moraju biti primjerena situaciji, primjenjivana bez diskriminacije i korištena samo onda kada na raspolaganju nema drugoga načina“, istaknuo je mons. Gallagher.

Temeljno pravo vjerske slobode štiti svjedočenje i izražavanje religijskih uvjerenja, kako individualnih tako i kolektivnih, javnih i privatnih u vidu bogoslužja, obreda i nauka. Usto je istinskoj vjerskoj slobodi svojstvena i suradnja političkih ustanova i vjerskih poglavara, vjerskih i nevladinih organizacija koja se temelji na promicanju religijske slobode i slobode savjesti, upozorio je vatikanski diplomat.

Ponovno je istaknuo spremnost Svete Stolice za suradnju u zaštiti temeljnih ljudskih prava. Pandemija je dovela u pitanje zaštitu i promicanje univerzalnih ljudskih prava istodobno učinivši još vidljivijom njihovu važnost. Objektivna je istina, neovisno od konsenzusa, kao ni vremena, mjesta, kulture ili konteksta, da svaki čovjek ima ljudsko dostojanstvo, zaključio je nadbiskup Gallagher.