Brojni američki mediji donose vijest o katoličkoj crkvi Gospe od Pobjede koja je „poput simbola nade“ ostala neoštećena u razornom požaru na otoku Mauiju. Podsjetimo, katastrofalni požari na Havajima do sada su oduzeli 93 života, ali se očekuje da bi brojka, nažalost, mogla biti i veća.

Požari su buknuli prošlog utorka i doslovce su odsjekli zapadnu stranu otoka na kojoj se nalazi povijesni grad Lahaina. U njemu živi oko 13 tisuća stanovnika.

Međutim, čini se da je katolička crkva Gospe od Pobjede izbjegla uništenje. Monsinjor Terrence Watanabe izjavio je da „fotografije pokazuju da je zgrada crkve preživjela požar“. Dodaje kako su vjernici tu vijest doživjeli kao čudo. „Kada smo na vijestima u gledali crkveni zvonik koji se uzdiže iznad grada – bio je to sjajan prizor“, kaže.

Svećenik očekuje da je drveni krov crkve vjerojatno pretrpio određena oštećenja te da su moguća strukturalna oštećenja građevine. „To nećemo znati sve dok ne uđemo u crkvu i napravimo procjenu“, objašnjava otac Watanabe.

Inače, ova katolička crkva na šest nedjeljnih svetih misa okuplja između 700 i 800 obitelji, a u nju se dolaze vjenčati brojni posjetitelji iz cijeloga svijeta. Župa je osnovana 1846., a crkva je izgrađena 1873. godine.

Međutim, bez obzira što je crkva čudesno preživjela susret s vatrom, izgleda da je požar uzrokovao znatna oštećenja na obližnjoj katoličkoj školi Presvetog Srca.

Robert Van Tassell, predsjednik Katoličke humanitarne organizacije na Havajima, izjavio ja za CNA da su posljedice požara na havajsku zajednicu „vrlo dramatične“. Dodao je kako 300 njihovih zaposlenika trenutačno pruža pomoć stanovnicima na nekoliko havajskih otoka te da su doslovce svi pogođeni požarima na Mauiju.

„Svi oni tamo imaju obitelji jer su na Havajima svi u nekom srodstvu. Svatko nekoga zove rođakom, tetom, ujakom, svojom obitelji… To je vrlo povezana i obiteljski orijentirana zajednica“, istaknuo je Van Tassell.

Inače, katoličke humanitarne organizacije na Havajima osiguravaju pomoć u hrani i osnivaju skloništa. Svi oni koji žele pomoći stradalima na Havajima potrebne informacije mogu pronaći OVDJE.

Biskup havajske biskupije Honolulu mons. Clarence Richard (Larry) Silva ohrabrio je katolike na Havajima u vjeri nakon katastrofalnog požara na otoku Mauiju, objavila je u nedjelju 13. kolovoza KNA.

„U vremenima poput ovih, naša ljubav, naša vjera i naše suosjećanje mogu činiti neizmjernu razliku“, piše u poruci biskupa Silve. “S Božjom pomoću, moguće je obnoviti razrušene domove i stvoriti nove životne temelje”, dodao je.

Mons. Silva rekao je da moli za žrtve i njihove bližnje. Istodobno je pozvao sve vjernike u biskupiji da pomognu ljudima koji su se zbog požara našli u nevolji.

„Ovo je prilika za nas da pokažemo našu solidarnost kao katolička vjerska zajednica i da pomognemo onima koji su mnogo toga izgubili“, poručio je biskup Honolulua, istaknuvši i važnost molitve.

Biskupija Honolulu obuhvaća cijelo Havajsko otočje. Od oko 1,4 milijuna žitelja Havaja, prema službenim podatcima oko deset posto je katolika.