Krajem srpnja sjeveroistočni meksički grad Monterrey pogođen je uraganom „Hanna“ koji mu je nanio značajnu štetu, čak i ljudske žrtve. Ali u svemu tomu pojavio se i tračak dobra, zapravo malo veći „tračak“ – više od 12 metara visoka Gospina skulptura nestala u uraganu „Alex“.

Riječ je o skulpturi Gospe Guadalupske, koja je nestala prije deset godina u uraganu Alex, a koju je blagoslovio sv. Ivan Pavao II. Pojavila se iz korita rijeke Santa Catarine nakon godina ležanja pod blatom i kamenjem.

Skulptura je, kako donosi Aleteia, izrađena 1990., te je bila podignuta s još višim križem uz oltar na otvorenom, gdje je papa Ivan Pavao II. slavio misu. Nalazila se na istom mjestu 20 godina, dok Monterrey nije pogodio uragan Alex 30. lipnja 2010.

U kratkom vremenskom roku grad je poplavljen kišom, a nabujala rijeka Santa Catarina izlila se iz svog korita i uništila ga. Tada je poginulo najmanje 15 osoba, a uz mostove i putove voda je odnijela i ovu Gospinu skulpturu.

Kada se sanirala nastala šteta, uvidjelo se da se skulptura nalazi ispod kamenja i blata na dubini od dva metra. No, s obzirom na veličinu i težinu skulpture, njezino vađenje nije ocijenjeno praktičnim. Ali, ove godine krajem srpnja uragan Hanna donio je novu bujicu kiše i poplave koje su otkrile lice Gospine skulpture.

Nadbiskup Monterreya mons. Rogelio Cabrera opisao je ovaj događaj posebno znakovitim za katolike – događaj koji ispunja nadom u bolju budućnost. Vjernici su ubrzo počeli obilaziti skulpturu koja je postala poznata kao Djevica od Rijeke. Poslije rasprave nadležnih institucija, odlučeno je kako će se skulptura nakon obnove vratiti na svoje prvobitno mjesto, na vanjski oltar uz rijeku.