Tajnovit čovjek“, kako je naziv izložbe otvorene 13. listopada u salamanskoj katedrali, rezultat je rada španjolskih umjetnika kojem je prethodilo 15-godišnje proučavanje jedne od najpoznatijih relikvija u kršćanskom svijetu, javlja Vatican News.

Uz hiperrealističan model na kojem se može vidjeti sve – od obrezanja do modrica nastalih nošenjem križa – na 600 kvadratnih metara uređeno je nekoliko prostorija koje tumače muku i smrt Isusa Krista.

Kustos Alvaro Blanco poručio je kako je cilj skupine umjetnika bio stvoriti “što realističniji lik onome na Torinskom platnu”.

“Nalazimo se ispred djela napravljenog hiperrealističnom tehnikom kojom su uneseni svi detalji koji se pojavljuju na platnu”, poručio je Blanco, dodavši kako su prije izrade konzultirali 3D istraživanja te rezultate studija koje su kroz povijest objavljene o relikviji, uključujući one o krvi, ranama, mjerama i položaju tijela.

Kustos je također otkrio kako je u trenutku kada je ugledao dovršenu skulpturu tijela bio uvjeren da se “nalazi pred Isusom, pred slikom tijela Isusa iz Nazareta”.

Inače, model je izrađen od lateksa i silikona, a teži oko 75 kg.

Biskup Salamanske biskupije José Luis Retana izrazio je svoje zadovoljstvo izložbom.

“Iznimno mi se sviđa djelo. Činjenica je da stati ispred onoga što je točna reprezentacija Isusove muke i smrti ostavlja snažan utisak.”

“Vjerujem da izložba može obogatiti vjeru onih koji vjeruju, ali ju i probuditi među nevjernicima”, zaključio je prelat.

Organizatori izložbe poručili su kako će izložba u Salamanci biti otvorena do prosinca ove godine, a nakon toga postav kreće na turneju koja uključuje pet kontinenata.

Među gradovima posebno se ističu planovi za izlaganjem modela u Lisabonu tijekom Svjetskog dana mladih 2023. te u Rimu u sklopu Jubileja milosrđa 2025. godine.