Kada je amaterskom nogometašu Robu Allenu preminula kći Niamh, i to samo četiri dana prije termina kada je trebala biti rođena, neutješni otac je smatrao kako nikada neće skupiti snage za povratak na nogometno igralište. Tada mu je pristupio menadžer njegove ekipe Eastern Eagles i predložio da zajedno organiziraju humanitarnu utakmicu za britansku humanitarnu udrugu Sands koja pomaže onima koji su izgubili bebu u trudnoći ili neonatalnom razdoblju, donosi Aleteia.

Rob Allen je prije godinu dana okupio muškarce koji su, poput njega, prošli kroz bolno iskustvo gubitka djeteta i osnovao nogometni klub Sands United. Klub danas broji 30 članova i nedavno je osvojio britansku nagradu „Ponos sporta“ koja prepoznaje „neopjevane heroje u masovnim sportovima“.

Rob Allen je izjavio kako fokus njegova djelovanja nije u impresivnim nagradama, nego on želi potaknuti ostale ožalošćene očeve u formiranju sličnih ekipa diljem zemlje. Naglašava kako je klub Sands United usredotočen na nogomet, ali istovremeno ožalošćenim muškarcima pruža prijeko potrebnu podršku.

U međuvremenu su pokrenuli WhatsApp grupu koju nazivaju sredstvom za pružanje pomoći. „Tate mogu iskreno napisati što im se dogodilo i kako su se nosili s patnjom. Primjerice, sjedili su u svom autu, pola sata samo gledali kroz staklo i naposljetku razbili prozor“, objašnjava Rob Allen za Radio 1 Newsbeat.

Ožalošćeni otac Oliver Earby ističe kako muškarci najčešće ne pričaju o svojim emocijama, ali se lakše otvaraju u susretu s nekim tko je doživio sličnu patnju. Nogometni klub Sands United nije formiran za pobjede na terenu, nego kako bi pomogli očevima koji su se suočili sa smrću svojih beba. „Nisam siguran što bi jedan takav otac radio da nema našeg kluba i naših nogometaša? Naime, samoća može mozak pretvoriti u opasno mjesto“, završava Rob Allen.

Objavljuje Sands United F.C u Subota, 24. studenoga 2018.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net